Blic

ITALIJA NA UDARU VIRUSA KORONA

U Italiji je virusom korona zaraženo više od stotinu ljudi, a najmanje dvoje je preminulo. Zbog naglog porasta broja zaraženih je desetak gradova stavljeno u izolaciju, usled čega su brojne ulice osvanule prazne.

- IVANA KEŠANSKI

Dramatičan skok zaraženih na Apeninima, desetak gradova od juče u izolaciji

Prema rečima Atilija Fontane, guvernera Lombardije, broj zaraženih u zemlji je premašio 100, a samo u Lombardiji ih je 89. Najmanje 18 zaraženih se nalazi na intenzivno­j nezi. Vlasti u Lombardiji saopštile su da se većina slučajeva zaraze virusom korona u regionu može pratiti do 38-godišnjeg Italijana koji nije putovao u Kinu, pa ostaje nejasno kako je ovaj čovek zaražen.

- Želimo da izolujemo zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja - izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranca nakon hitnog sastanka vladinog kabineta koji je održan u subotu u Rimu.

Nakon toga uvedena je svojevrsna izolacija gradova i naselja u kojima živi preko 50.000 ljudi. U nekim gradovima Lombardije i Veneta škole, preduzeća i restorani su zatvoreni. Gradonačel­nik Milana, poslovnog centra Italije i prestonice Lombardije, zatvorio je javne kancelarij­e. Do sada su dve osobe, 78-godišnji muškarac iz Veneta i 77-godišnja žena iz Lombardije, preminuli najverovat­nije usled zaraze virusom korona. Deset gradova u Lombardiji dobili su naređenja da obustave nebitne aktivnosti i servise. Mere izolacije su najvidljiv­ije u Kodonju, gradiću koji je epicentar širenja virusa korona na severu Italije.

- To je grad duhova, za nas je to užasno. Ljudi su zatvoreni u svojim kućama, nikoga na ulicama nema - rekla je mlada žena Paola za AFP dok je u subotu uveče šetala napuštenom ulicom blizu stanice. Stanica je, kao i većina

delova grada sa 15.000 ljudi, bila zatvorena. Niko nije prodavao karte, nijedan putnik nije čekao vozove, niti su vozovi stajali na stanici. Italijansk­e vlasti uvele su ograničenj­a putovanja za desetak gradova, gde će biti potrebna posebna dozvola za ulazak ili izlazak. Virus koji je u decembru izbio u Kini, gde je umrlo više od 2.200 ljudi, sada se proširio na više od 25 zemalja. U centru Kodonja apoteka je ostala otvorena po nalogu lokalnih vlasti.

- Svi se plašimo, ali se nadamo najboljem - rekla je vlasnica apoteke Rosa Kavali za AFP.

Ona je rekla da su zaštitne maske odavno rasprodate, a veoma su tražena i dezinfekci­ona sredstva, alkohol i izbeljivač.

- Većinu maski smo nabavljali iz Kine, ali one su potrebnije tamo, pa su obustavili slanje - rekla je ona.

Mnoge ustanove su zatvorene i u Milanu i Torinu, a pojedine ulice u Padovi su takođe prazne. I pre hitnog sastanka vladinog kabineta, lokalne vlasti u severnim italijansk­im regionima s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja. Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Ukoliko bude potrebno, pomoći će i vojska.

- Cilj je zaštititi zdravlje

VLASTI SU UVELE SVOJEVRSNU IZOLACIJU GRADOVA I NASELJA U KOJIMA ŽIVI PREKO 50.000 LJUDI

Italijana - kazao je Konte.

Italija je u Evropi tako postala najveće žarište virusa korona. U Nemačkoj je zabeleženo 16 slučajeva, u Francuskoj 12, od kojih je jedan umro, te u Velikoj Britaniji tri slučaja. ■

 ??  ?? Širom severne italije vlada nestašica zaštitnih maski
Širom severne italije vlada nestašica zaštitnih maski
 ??  ?? na kruzeru „dajmond princes“registrova­na su slučaja zaraze
na kruzeru „dajmond princes“registrova­na su slučaja zaraze

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia