Blic

Snažan zemljotres potresao Tursku

Najmanje devet osoba, među kojima i troje dece, poginulo je u turskoj provinciji Van kada je tu oblast pogodio snažan zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale.

- Agencije

MEĐU POGINULIMA JE troje dece, a povređeno je 37 osoba, među kojima je devet u kritičnom stanju, saopštilo je tursko Ministarst­vo zdravlja.

Više od 1.000 objekata srušeno je u Turskoj nakon čega su na lice mesta došle spasilačke ekipe koje su čitavog dana izvlačile povređene ljude ispod ruševina.

Zemljotres je oštetio zgrade oko 90 kilometara na zapadu u turskom gradu Van i na istoku u desetinama sela u Iranu gde je povređeno 75 ljudi. U Iranu nema poginulih.

U jednom selu u Turskoj usled zemljotres­a se napravio krater ispod nekoliko kuća, pa su one propale u zemlju.

Mehmet Bilmez, guverner provincije Van, rekao je novinarima da Čovek nosi povređeno dete izvučeno ispod ruševina je u četiri sela u Turskoj uništena i oštećena imovina.

Prema podacima Evropsko-mediterans­kog seizmološk­og centra (EMSC) potres se dogodio juče u 8.53 časa ujutro, a hipocentar je bio na dubini od šest kilometara.

Na snimcima turskih televizija vidi se kako ljudi kopaju lopatama i sopstvenim rukama po ruševinama, pokušavaju­ći da izvuku zarobljene. Vide se i žitelji kako zavijeni u ćebad stoje na snegu ispred srušenih zidova i krovova svojih kuća. Vlasti Turske poslale su oko 150 šatora u pogođena sela u regionu. Nekoliko škola u oblastima Baškale, Saraj i Gurpinar pretrpelo je štetu.

Turski ministar unutrašnji­h poslova Seulejman Sojlu rekao je da su spasilačke ekipe stigle u selo Ozpinar, oko 25 kilometara južno od epicentra.

Američki zavod za geološka istraživan­ja (USGS) saopštio je da je epicentar bio 47 kilometara zapadno od iranskog grada Koj. ■

 ??  ?? u zemljotres­u je uništen veliki broj kuća
u zemljotres­u je uništen veliki broj kuća
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia