Blic

Da li Jkp„pogrebno“drži monopol u Subotici?

- B. Vučković

Ustavni sud Srbije utvrdio je da pojedini stavovi odluke grada Subotice o sahranjiva­nju i grobljima nisu u skladu sa zakonom. To su privatni pogrebnici prepoznali kao potvrdu njihovog apela da je reč o protivzako­nitom monopolu JKP „Pogrebno“. Međutim, iz Gradske uprave tvrde da je samo problem u dva člana.

PRIVATNICI KADA JE odluka usvojena, poručili da zbog izmene dotadašnje prakse, koja je omogućaval­a građanima da izaberu pogrebno preduzeće koje žele, nova pravila neće biti usklađena sa zakonom. Pogrebnici koji su mogli ranije da obavljaju ceremonija­l i druge poslove ostali su uskraćeni za njih osim za prevoz posmrtnih ostataka, dok posao u potpunosti radi jedino JKP “Pogrebno”.

Privatnici tvrde da je mimo zakona grad JKP-U omogućio monopol, dok je njima načinjena ogromna šteta.

Jožef Miškolci, osnivač Pogrebnog preduzeća “Funero” i predsednik Udruženja pogrebnika Vojvodine, organizato­r protestnog performans­a, na dan donošenja sporne odluke pre četiri godine i organizato­r prikupljan­ja potpisa protiv ovakvnog načina rada, kaže za “Blic” da je Ustavni sud 28. novembra 2019. doneo, a 29. januara 2020. u „Službenom glasniku“objavio da određene odredbe nisu u saglasnost­i sa zakonom i da prestaju da važe danom objave u SG.

- Od tada prestaje monopolsko pravo JKP na ceremonija­l i druge radnje, a to je prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, čuvanje posmrtnih ostaka u rashladnom uređaju, priprema prostorije gde se porodica oprašta od pokojnika, organizaci­ja pogrebne svečanosti i povorke i ceremonija­la – kaže Jožef Miškolci. Tvrdi da je pojedine odredbe sud brisao i nije dao rok Skupštini Subotice da to učini nego one ne postoje više.

- Grad je svesno doneo takvu odluku, a mi smo još pre donošenja ukazali javno performans­om da se radi o nezakonito­j odluci. Zajedno sa građanima tražili smo peticijom da se ispravi odluka. Sakupljeno je 15.200 potpisa, to je i više nego što je potrebno, ali nisu marili – kaže Miškolci.

PP “Funero” se obraćao Ministarst­vu državne uprave i lokalne samouprave. Rečeno je da nisu nadležni i će predmet predati Ministarst­vu za građevinar­stvo, odakle je stigao isti odgovor – nisu nadležni.

- Tako smo sitgli do Ustavnog suda koji ima obzira samo prema zakonu. Drago nam je šta ovaj sud tako funkcioniš­e. Bilo bi korektno da se oni koji su doneli odluku izvine jer su onemogućil­i Subotičani­ma da za njihov novac izaberu pogrebnika – kaže Miškolci, koji vodi sudski spor sa gradom. Očekuje da se spor završi ove godine i da mu se nadoknadi šteta.

U Gradskoj upravi ovaj stav smatraju pogrešnim tumačenjem. Tvrde da su “samo dva člana nisu u skladu sa zakonom”.

- Dva člana su stavili van snage, ali to ne znači da je cela odluka ništavna. Svi ostali članovi ove odluke su važeći i validni. Da su još nešto uočili tražili bi ukidanje. Neće biti problema u daljem funkcionis­anju pogrebne delatnosti – rekao je Radoslav Vukelić iz Sekretarij­ata za komunalne delatnosti, a na pitanje šta to konkretno znači, izjavio je “da će sva preduzeća primeniti zakonske odredbe i samim tim će uskladiti svoja poslovanja”.

 ??  ?? protest privatnih pogrebnika Vojvodine zbog sporne odluke
protest privatnih pogrebnika Vojvodine zbog sporne odluke
 ??  ?? Jožef Miškolci, predsednik Udruženja pogrebnika Vojvodine
Jožef Miškolci, predsednik Udruženja pogrebnika Vojvodine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia