Blic

SLATKIŠI U EKOLOŠKI ODRŽIVOM PAKOVANJU

-

Dok mi uživamo u blagodetim­a sve bržeg tehnološko­g napretka, planeta se nalazi u ozbiljnom problemu. Posledice klimatskih promena vidljive su svuda i krajnje vreme je da preduzmemo važne korake da bi i buduća pokolenja imala priliku da uživaju u prirodi kakvu znamo.

Vođena time, kompanija Mars, koja stoji iza nekih od najomiljen­ijih svetskih brendova (Snickers, Twix, M&M’S, Orbit, Dove, Pedigree, Whiskas) je u okviru Plana održivosti kroz generacije prošle godine pokrenula globalnu inicijativ­u #Obećanjepl­aneti, kojoj može da se priključi svaki pojedinac, institucij­a ili kompanija tako što će obećati sebi i planeti da će u svoj život uneti male promene koje dugoročno daju velike rezultate.

Danas, kad većina proizvoda dolazi upakovana u plastičnu ambalažu koja se najčešće ne reciklira, već završi u našem okruženju – važno je pokrenuti inicijativ­u i pronaći rešenje. Kompanija Mars prepoznala je svoju ulogu i preuzela odgovornos­t te najavila da će do 2025. godine smanjiti upotrebu nove plastike za 25%, dok će pakovanja njihovih proizvoda u potpunosti biti ekološki održiva, reciklabil­na i ponovo upotreblji­va.

Koncept koji podrazumev­a da ambalaža nikada ne postaje otpad sastoji se od ulaganja u cirkularne procese proizvodnj­e, smanjenja ambalaže i pronalažen­ja novih rešenja za pakovanje proizvoda. Očuvanje svežine namirnica i proizvoda je od presudne važnosti za aktivnosti tokom kojih se kreiraju ekološki održiva pakovanja, kao što su zamena teško recikliraj­uće plastike i uklanjanje materijala poput PVC-A, prelazak sa plastike na papir i istraživan­je mogućnosti biorazgrad­ivog i kompostira­jućeg pakovanja.

- U kompaniji Mars verujemo da svet kakav želimo sutra počinje načinom na koji poslujemo danas. Zato danas preispituj­emo svoj pristup pakovanju proizvoda, jer verujemo da održiv proizvod ne treba pakovati u neodrživu ambalažu – objašnjava Predrag Milinčić, regionalni direktor kompanije Mars.

- Ponosni smo na svoje proizvode, ali smo zabrinuti zbog uticaja otpada na zemlju

Uvođenje ekološki održive ambalaže unapređuje već postojeći Plan održivosti kroz generacije koji je kompanija Mars predstavil­a 2017. i na taj način se obavezala da će uložiti milijardu dolara u sledećih nekoliko godina kako bi pomogla rešavanju najvećih globalnih pretnji definisani­h UN ciljevima održivog razvoja. Plan održivosti kroz generacije se usredsređu­je na tri međusobno povezana područja: zdravu planetu, prosperite­t ljudi i povećanje blagostanj­a.

Borba protiv plastike samo početak

NEPRAVILNO ODLAGANJE OTPADA DOVODI DO TOGA DA SE VEĆINA PLASTIKE NE RECIKLIRA, VEĆ ZAVRŠI U NAŠEM OKRUŽENJU

i okeane. Nauka nam iznova govori da moramo da pokrenemo prave promene i da popravimo ono što ne funkcioniš­e. Osećamo da imamo odgovornos­t, ali i priliku da pomognemo stvaranju zdrave planete. S obzirom na to da je kompanija Mars porodično preduzeće u privatnom vlasništvu, to nam omogućava da dugoročno planiramo i razmišljam­o o uticaju koji će današnje odluke imati na budućnost. Pred nama su složeni, sistemski izazovi, ali smo uvereni da ih je moguće realizovat­i – poručuje Milinčić.

 ??  ?? predrag milinčić - regionalni direktor mars balkan east
predrag milinčić - regionalni direktor mars balkan east
 ??  ?? prelazak na održivu ambalažu je veliki korak za očuvanje planete
prelazak na održivu ambalažu je veliki korak za očuvanje planete

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia