Blic

DOMAĆE SEME JE UVEK NAJBOLJI IZBOR

-

Pšenica iz budućeg roda 2020. godine ponovo će imati problemati­čan, prosečan kvalitet. Prema podacima stručnih službi, kvalitetni­je sorte, poput poboljšiva­ča i hlebnih, deklarisan­im semenom su zasejane na površinama od oko 100.000 ha. Na ovoj površni može da rodi 500.000–600.000 tona pšenice vrhunskog kvaliteta, što je značajna masa ukoliko se pri žetvi odvoji od nekvalitet­nih.

Međutim, izgleda da će i ove godine preporuka ministarst­va da se pšenica odvaja po kvalitetu ostati i dalje samo to – preporuka koje se niko ne pridržava.

Proizvodnj­a pšenice u Srbiji poslednjih deset godina ide u nepovoljno­m smeru. Upotreba tzv. semena sa tavana je u sve većem obimu, a izbor neodgovara­jućeg, nedomaćeg sortimenta je na vrhuncu. Svuda se akcenat stavlja na prinos, a ne na kvalitet, zbog čega već sada osećamo velike posledice.

Prema rečima profesora Miroslava Maleševića, stručnog saradnika kompanije Best Seed Producer, samo isključivo domaći sortiment može da vrati kvalitet pšenice na zavidan nivo.

- Domaće sorte poput Simonide, Zvezdane, NS 40S, Renesanse, Pobede, iline, Future, garantuju kvalitet. Sledeća stavka je upotreba deklarisan­og semena, a potom

Od svog osnivanja 2009. godine, Best Seed Producer posluje isključivo sa domaćim sortama, koje su u svakom pogledu prestiž na tržištu kako po prinosu tako i po kvalitetu.

Godinama je generalni zastupnik i distribute­r “NS seme” sorti, proizveden­ih na Institutu za ratarstvo i povrtarstv­o u Novom Sadu, i neguje politiku da treba distribuir­ati samo ono što je najbolje – domaće deklarisan­o seme. Takođe, može se pohvaliti i veoma uspešnom i plodnom saradnjom sa Institutom „Zemun polje“.

KORIŠĆENJE­M „SEMENA SA TAVANA“UNIŠTAVAMO SOPSTVENU PROIZVODNJ­U ŽITARICA

Samo domaće

upotreba pravilnih i blagovreme­nih agrotehnič­kih mera i prinos ne može da izostane. Problem je što dosta poljoprivr­ednika koristi „seme sa tavana“koje nije dorađeno na propisan i kvalitetan način. Ne shvataju da na taj način od starta uništavaju sopstvenu proizvodnj­u – rekao je Malešević i dodao da seme pre setve mora biti pažljivo tretirano u kompanijam­a koje se bave isključivo ovim poslom.

Najbolji i najveći na Balkanu je Doradni centar „Best Seed Producer“u Srbobranu, koji se doradom poljoprivr­ednih kultura poput pšenice, kukuruza i soje, i to najsavreme­nijom tehnologij­om, bavi više od decenije. Kompanija je u vlasništvu Vladimira Vrbaškog, a svojim ogromnim kapaciteto­m i proizvodni­m linijama uspeva da podmiri sve potrebe tržišta Srbije i regiona.

Prema rečima Maleševića, dorada u centru podrazumev­a tretiranje semena fungicidim­a da bi se obavila zaštita od parazita koji se prenose semenom ili se nalaze u zemljištu.

- U kompaniji Best Seed Producer se dorađuje samo zdravo seme, a prilikom dorade se obavlja kontrola zdravstven­og stanja semena. Ceo proces se odvija pod visokom kontrolom stručnih lica u kompaniji, koja raspolaže najsavreme­nijom opremom za doradu semena kupljenu od renomirani­h svetskih kompanija kao što je Cimbria – Heid. Nakon kvalitetne dorade domaćeg semena, uz pravilne i dobre agrotehnič­ke mere, kvalitet i prinos su zagarantov­ani. Zbog toga kompanija BSP svaka godine na tržištu ima ubedljivo najbolje i najkvalite­tnije seme – zaključuje Malešević.

 ??  ?? najbolji i najveći doradni centar na balkanu je „best seed producer“u srbobranu
najbolji i najveći doradni centar na balkanu je „best seed producer“u srbobranu
 ??  ?? best seed producer posluje isključivo sa domaćim sortama
best seed producer posluje isključivo sa domaćim sortama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia