Blic

Očistite bebi nosić pravilno

- B. S.

U ZIMSKOM PERIODU zapušen nosić kod beba je česta pojava, a u samo nekoliko koraka možete joj pomoći.

Najčešći razlog zapušenog nosa kod odojčeta jesu akutne infekcije gornjih disajnih puteva, posebno one virusne, koje izazivaju oticanje sluznice nosa i stvaranje veće količine sekreta koji dete ne zna da izbaci.

Prvo što roditelji treba da znaju jeste čime mogu da očistite bebi nosić. Stručnjaci za to predlažu fiziološki rastvor i to sledeće količine.

Za svaku nozdrvu ne treba vam više od jednog mililitra (1 ml) fiziološko­g rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra.

Morate da vodite računa o položaju deteta.

Glava bebe mora da bude postavljen­a u stranu kako se veće količine rastvora ne bi slile niz grlo ka početnom delu dušnika, što može da izazove kašalj i zagrcavanj­e.

Roditelji treba da znaju da se uvek ispira gornja nozdrva, odnosno desna kada je bebina glava okrenuta u levu stranu i obrnuto. Važno je i sledeće: rastvor morate nežno i lagano da sipate u nozdrvu.

A između ispiranja leve i desne nozdrve napravite pauzu od 30 sekundi.

Ako se beba zagrcne, ostanite pribrani. Podignite je i polako okrenite napred, sa glavicom lagano iskošenom nadole i sve će proći za nekoliko trenutaka.

Savet plus: kako biste što lakše sipali fiziološki rastvor, koristite pumpice namenjene za tu svrhu. Takođe, bebi treba čistiti nosić i kada nije prehlađenj­a, zbog higijene i njenog pravilnog razvoja. ■

Kada je bebi zapušen nosić, ona ne može ni da jede ni da spava, nervozna je i plačljiva. Stručnjaci predlažu nekoliko saveta za roditelje za brzu i efikasnu pomoć.

 ??  ?? naučite kako da pomognete svojoj bebi da prodiše
naučite kako da pomognete svojoj bebi da prodiše

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia