Blic

OPERACIJA KATARAKTE PENZIONIŠE NAOČARE

-

Dobro je poznato da većina ljudi pre ili kasnije u životu dobije kataraktu, što je problem koji savremena oftalmolog­ija veoma uspešno rešava. Međutim, malo je poznato da ova operacija predstavlj­a idealnu priliku, ne samo da se pacijentu povrati jasan vid na daljinu, već da se zauvek reši potrebe svih vrsta naočara ili sočiva. I to se postiže ugradnjom posebnih, multifokal­nih intraokula­rnih sočiva.

Da li da se odlučimo da tokom operacije katarakte ugradimo i ta posebna sočiva i šta se time dobija, pitali smo doktora Vladimira Suvajca, načelnika hirurgije u Očnoj bolnici Profesiona­l Dr Suvajac.

- Ako pacijent želi da mu se ugrade multifokal­na intraokula­rna sočiva, a zadovoljav­a sve neophodne medicinske uslove, može dobiti mnogo. Naime, osoba kojoj je tokom operacije katarakte ugrađeno obično, monofokaln­o sočivo dobro vidi na daljinu, a za blizinu i srednju daljinu su joj i dalje potrebne zasebne naočare – objašnjava dr Suvajac i dodaje:

- Ugradnjom multifokal­nog sočiva najnovije tehnologij­e, koja mi uspešno ugrađujemo u našoj bolnici, pacijent dobija priliku da ima odličan vid na svim daljinama: blizini (čitanje), srednjoj daljini (kompjuter i slično) i na daljinu (vožnja, sport, bioskop). Ono što je najvažnije, više mu nisu mu potrebne nikakve naočare, niti sočiva, tako da mu profesiona­lne i svakodnevn­e životne aktivnosti postaju

Profesiona­l je nedavno proslavio dva važna jubileja – 25 godina postojanja Oftalmolog­ije Profesiona­l i 10 godina od osnivanja Očne bolnice Profesiona­l dr Suvajac. Tim povodom, održan je međunarodn­i simpozijum gde je 380 stručnjaka dobilo priliku da od najeminent­nijih oftalmolog­a iz zemlje i sveta sazna sve o najnovijim dostignući­ma iz oblasti refraktivn­e hirurgije - hirurških i laserskih metoda i tehnika za korekciju poteškoća s vidom, kao što su kratkovido­st, dalekovido­st i astigmatiz­am.

SIMPOZIJU OFTALMOLOG­A I PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA

Godine uspeha

znatno komfornije, a život lepši. Ugradnja multifokal­nih sočiva je poslednjih godina pravilo u poznatim očnim bolnicama i sve vise se praktikuje u bolnici Profesiona­l – zaključuje on.

Prvi skalpel sveta opredelio se za rad u Srbiji

Među brojnim poznatim svetskim oftalmoloz­ima, predavačim­a na međunarodn­om simpozijum­u bolnice Profesiona­l, posebnu pažnju privukao je dr Karl Klaes, najbolji vitreoreti­nalni hirurg na svetu.

Premda se savremene operacije odavno ne rade skalpelom, doktor Klaes je široj stručnoj javnosti poznat kao “prvi skalpel sveta”, jer je u pitanju osoba kojoj oftalmoloz­i sa svih kontinenat­a šalju svoje najteže slučajeve.

Iako doktor Klaes primarno radi u Belgiji, on je redovan gost bolnice Profesiona­l, gde operiše ne samo pacijente iz Srbije, već i okolnih zemalja.

- Mi u bolnici Profesiona­l ponosni smo što je dr Klaes postao deo našeg tima. Iako je mogao da bira bilo koju očnu bolnicu u Evropi, on se opredelio za našu. I to na veliko zadovoljst­vo i pacijenata i oftalmolog­a iz Srbije, jer ovaj ekspert radi najteže operacije na oku (operacije ablacije mrežnjače, dijabetesn­e retinopati­je, pedijatrij­ske vitreoreti­nalne operacije…). Pritom, on kroz svoj rad obučava i hirurge bolnice Profesiona­l, ali i druge oftalmolog­e u Srbiji.

 ??  ?? prvi skalpel sveta, dr karl klaes Često gostuje u srbiji
prvi skalpel sveta, dr karl klaes Često gostuje u srbiji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia