Blic

ZAVRŠENO PSIHOLOŠKO VEŠTAČENJE MALČANSKOG BERBERINA

Psihološko veštačenje Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao „Malčanski berberin“, osumnjičen­og za otmicu i silovanje 12-godišnje M. K., završeno je i on je iz Specijalne zatvorske bolnice vraćen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

- A. ž. ADŽIĆ , B. JANAČKOVIĆ

Osumnjičen­i Jovanović je na veštačenje upućen pre mesec dana, i to po nalogu sudije za prethodni postupak Višeg suda u Nišu. Portparol Višeg suda u Nišu Ana Ristić Gajić tada je rekla za “Blic” da ovo veštačenje po zakonu traje 15 dana, a da se, kako propisi nalažu, može produžiti za još najviše petnaest. U slučaju Ninoslava Jovanovića to je i urađeno. U ovom momentu još nije poznato šta piše u nalazu veštaka, da li je osumnjičen­i Jovanović bio uračunljiv u trenutku otmice i u toku potere policije i uopšte o njegovom psihičkom stanju. Nalaz veštaka će biti dostavljen sudu i tužilaštvu, a posle psihološke procene istraga će se opredeliti o eventualno­m podizanju optužnice ili donošenju odluke o lečenju u specijalno­j ustanovi.

- „Malčanski berberin“je u Niš vraćen za vikend, gde se nalazi u ćeliji sa još dvojicom osuđenika. Nema nikakvih problema sa njim, poštuje kućni red i ne izaziva nikakve ekscese - kaže naš izvor.

Jovanović je uhapšen 5. januara na groblju u Malči, nedelju dana nakon što je devojčica koju je kidnapovao nađena u vikendici u Pasjači i 17 dana nakon što ju je oteo na putu do škole u mestu Suvi Dol kod Niša. Dvanaestog­odišnju devojčicu iz Suvog Dola oteo je na putu do škole u Brzom Brodu 20. decembra, a to su snimile sigurnosne kamere jedne firme na putu do škole u okolini Niša. Međutim, devojčica u školu nije stigla, a kako je kasnije utvrđeno, u tom momentu, u 7.28 ujutru nju je presreo Ninoslav Jovanović, lažno joj se predstavio kao majstor koji treba da ode do škole, prevario ju je da uđe s njim u automobil, a onda je oteo.

Ubrzo je shvaćeno da je devojčica oteta i započeta je opsežna policijska potraga za njom, a onda je trećeg dana potrage utvrđeno da Jovanović ima veze sa otmicom. Za njim i detetom više od 800 policajca i dobrovolja­ca tragalo je danima.

Konačno, desetog dana potrage u selu Pasjača u napuštenoj vikendici nađena je devojčica, ali je „Malčanski berberin“uspeo da utekne policiji. Potraga se intenzivno nastavila za njim i narednih dana. Meštani Malče 5. januara javili su policiji da je Jovanović viđen u Malči, gde je nešto kasnije i uhapšen na lokalnom groblju. On je, kako je saopšteno, odmah legao na zemlju i nije se opirao hapšenju. Na saslušanju je do detalja opisao kako je ukrao automobil i odlučio da otme devojčicu tog dana kada ju je sreo, predstavlj­ajući se kao električar koji radi u njenoj školi i pozivajući je da krene s njim do tamo. Monstrum je na saslušanju rekao da je devojčicu šišao i zlostavlja­o u više navrata, a da joj je, kada je pokušala da pobegne, pretio da će joj ubiti oca. ■

Nalaz veštaka biće dostavljen sudu i tužilaštvu, a posle psihološke procene, istraga će se opredeliti o eventualno­m podizanju optužnice ili o lečenju, kaže naš izvor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia