Blic

Nosimo plamen žive svirke i veru u bluz

- Neven Džodan

Tokom prethodnih godina Nenad Zlatanović a.k.a Mr Swagger je stekao reputaciju jednog od vodećih gitarista u Srbiji i jednog od najzaposle­nijih domaćih bluz muzičara, a sa svojim sastavom “Texas Flood” prijatno je iznenadio muzičke znalce albumom “Tražim ljude kao ja” (Multimedia music) na kome se nalaze obrade hitova jugosloven­skih rok legendi, od “Azre” do “Pop mašine”.

OVAJ ALBUM BIĆE predstavlj­en na koncertu 28. februara u Domu omladine Beograda, što je bio povod za razgovor, a kao tema se nametnula teza da je ovo u stvari okretanje mejnstrimu.

- Nisam siguran šta je zapravo mejnstrim danas, pa ću zato na to pitanje odgovoriti ovako. Mi smo pokušali i nadam se u tome uspeli da neke pomalo zaboravlje­ne klasik rok i bluz kompozicij­e odenemo u novo ruho i damo im pečat pre svega grupe “Texas flood”, pri tom pažljivo osluškujuć­i sopstveni unutrašnji glas, pri izboru koje će to kompozicij­e biti i ako to bude kod publike prepoznato kao mejnstrim... neka bude tako - kaže Zlatanović.

Kakve su bile reakcije autora pesama koje ste obradili?

- Drago mi je da mogu da kažem da su nas svi autori pesama koje smo obradili podržali i odobrili ovaj projekat. Ono što moram istaći je podrška naših uvaženih kolega, Tihomira Pop Asanovića sa kojim smo imali prilike da nastupamo, kao i Zorana Predina. Imali smo čast da su na neki način i prisustvov­ali promociji albuma preko video-poruka koje smo dobili i od jednog i od drugog, a koje su nam dale poseban vetar u leđa i učinile nas veoma ponosnim. Moram priznati i da mi je neizmerno drago što Tihomir veoma aktivno prati naš rad i podržava nas i na društvenim mrežama, što je zaista velika čast.

luz je kroz istoriju na svetskoj sceni bio u nekoliko navrata vi sokotiražn­a mejnstrim muzika, kakva je situacija danas?

- Mišljenja sam da bluz nikada nije mejnstrim, ali uvek drži istu poziciju, ni mnogo na vrhu ni mnogo pri dnu, činjenica je da u današnje vreme kompletan rokenrol zapada u krizu zbog najezde novih trendova, elektronsk­e muzike... zato je na nama da nastavimo da nosimo taj plamen žive svirke i vere kako u bluz, tako u rokenrol uopšte.

Iako vi često nastupate ovde i u inostranst­vu, ovaj koncert je najavljen kao dugoočekiv­ani samostalni koncert. Po čemu će se razlikovat­i od ostalih va ših nastupa?

- Ovaj koncert predstavlj­a pre svega koncertnu promociju albuma “Tražim ljude kao ja”, ali i svojevrsnu retrospekt­ivu rada, zato što ćemo svirati najviše autorske kompozicij­e iz prve faze benda tj. sa prva dva albuma, takođe imaćemo i specijalne goste i za ovu priliku proširen sastav benda... Ostalo neka bude iznenađenj­e za sam koncert.

Često se stiče utisak da na do maćoj bluz sceni dosta ben dova zvuči isto, sviraju sličan repertoar. Kakvo je vaše mi šljenje?

- Činjenica je da domaća bluz scena teško prati evropske i svetske trendove, mislim da je to direktno povezano sa nedostatko­m profesiona­lizma, tj. više ljudi i bendova kojima će bavljenje bluzom biti profesija, jer tada se definitivn­o sve menja. Mislim da bi jedno od rešenja koja bi mogla da pomognu bilo i uvođenje više specijaliz­ovanih emisija na radiju i televiziji, kako bi se formirala, pre svega slušalačka svest i proširila baza pesama sa kojima će mlađi bendovi krenuti da bi se izbeglo upravo to da svi sviraju isti repertoar.

Nedostaje li nam više koncera ta stranih kvalitetni­h bluz ime na da bi i sama domaća scena postala jača?

- To je odlično pitanje i da... apsolutno mislim da nam nedostaje. Već nekoliko godina i lično pokušavam da dovedem neke muzičare iz regiona i sveta, ali to ide dosta teško. Mislim da je jedini način za pravi muzički napredak i poboljšanj­e same scene upravo više koncerata iz sveta kakvi su bili koncerti Chris Caina, Raphael Wressniga, Sakis Dovolis trio...

Koje je vaše prvo zapažanje u odnosu na bluz muziku ovde i u inostranst­vu, gde ste često nastupali?

- To je definitivn­o razlika u autorskom radu. Naime, u Evropi, pa i u svetu se pre svega insistira na autorskom radu. Sledeća velika razlika je posećenost u klubovima i na festivalim­a, čini mi se baš zbog pažljivo biranih bendova i repertoara koji se izvode u klubovima i na festivalim­a

Nije retkost da bluz muzičari nazovu svoj bend po omiljenoj bluz pesmi. I sa vama je bio ta kav slučaj? Zašto baš ova pe sma 6tivija 5eja ona?

- Pesma “Texas Flood”, kao i ceo prvi album Stivija Reja Vona su promenili čitav moj muzički svet i pogled na instrument, proveo sam sate pokušavaju­ći da skinem tu stvar. Kada sam otkrio istoriju pesme u originalno­j izvedbi Lerija Dejvisa i poruku koju nosi, znao sam da je to to.

Kakvi su vam planovi za na redni period?

- Turneja koja će pratiti album “Tražim ljude kao ja” i nove pesme.

 ??  ?? Nenad Zlatanović sa bendom “Texas Flood” održaće veliki koncert . Iebruara u  omu omladine  eograda
Nenad Zlatanović sa bendom “Texas Flood” održaće veliki koncert . Iebruara u omu omladine eograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia