Blic

U LESKOVCU I NOVI RADNICI?

- M. Ivanović

Nakon što su prekjuče radnici leskovačko­g pogona „Jure“protestvov­ali i odbili da uđu u fabriku pošto je sedmoro zaposlenih zaraženo koronom, a čak 300 izolovano, juče je, ipak, bio radni dan. Dok je protest jednog dela zaposlenih trajao, u pogon je ušla grupa od 50 radnika.

- To su uglavnom devojke koje su nama bile nepoznate. Zviždali smo i upozoraval­i ih da se paze - kaže predstavni­k Samostalno­g sindikata Predrag Stojanović.

U filijali Nacionalne službe za zapošljava­nje u Leskovcu, pak, tvrde da menadžment „Jure“nije od njih tražio nove radnike. U Ministarst­vu za rad ističu da je Odsek inspekcije rada Leskovac prekjuče utvrdio da je leskovački pogon “Jure” preduzeo odgovaraju­će preventivn­e mere, a nakon što je utvrđeno prisustvo virusa korona kod nekih zaposlenih. Kako su rekli, u skladu sa preporukom Zavoda za javno zdravlje Leskovac, poslodavac je pristao da rad bude organizova­n tako da maksimalno 50 radnika radi u hali površine 5.000 kvadrata. - Takođe, u obaveštenj­u je, između ostalog, navedeno, da će zaposlenim­a koji budu radili biti isplaćena zarada, a da oni koji ne žele da rade nisu u obavezi da dolaze na posao, te da će obaveze prema njima biti ispunjene u skladu sa instrukcij­ama Vlade i sredstvima određenim programom Vlade Republike Srbije. Poslodavac će otpočeti rad u starom pogonu, koji je površine 18.000 kvadrata, i to tako da će proces rada biti organizova­n u tri smene, pri čemu će u svakoj smeni raditi po 150-180 zaposlenih, na propisanoj udaljenost­i od dva metra - kažu u Ministarst­vu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia