Blic

HAJDUK DAVAO PREMIJE

- MIKI IVANOVIĆ FUDBALSKI TRENER

Nenad Bjeković mu je pretio da bi ga prebio da Partizan nije pobedio Olimpiju i 1976. godine osvojio titulu.

Te 1976. godine, poslednje kolo prvenstva Jugoslavij­e igralo se sredinom jula. Partizan je gostovao u Ljubljani, a Hajduk je na Karaburmi išao na noge OFK Beogradu. Pošto su Splićani imali bolju gol-razliku, a isti broj bodova (48), “bili” bi pobedom potvrdili titulu. Niko nije očekivao ovakav rasplet jer je Partizan tog proleća na stadionu JNA izgubio ubedljivo dva derbija. Najpre protiv Crvene zvezde (4:0), a potom i od Hajduka (6:1). Trener crno-belih Toma Kaloperovi­ć odlučio je da ekipa putuje u Ljubljanu vozom. Krenuli smo u petak veče i stigli u glavni grad Slovenije u ranim jutarnjim časovima. Ekipu je sačekao sada već nažalost pokojni Radomir Antić, koji je služio vojsku u Sloveniji.

Od beogradski­h novinara samo radio reporeter Jordan Ivanović i ja, kao izveštač “Sporta”. Te večeri na “Marakani” Mate Parlov je boksovao za profi evropsku titulu

Nije samo Zavišić pogrešio sa Dalanoviće­m. Bilo je tu i čudnih situacija. Desni bek Olimpije bio je Slobodan Dogandžić iz Užica. Mnogo godina posle toga na Zlatoboru se sretnem sa Dogcem i vraćam mu priču iz Ljubljane. On mi kaže kako je Hajduk ponudio enormno velike premije Olimpiji ako Partizan ne pobedi, a da Beograđani nisu davali ništa. I zato su i Dogandžić i Dalanović i Bracanović i Stamatović igrali kao u transu. protiv Italijana Adinolfija. U TV sali sedi kompletan Partizan i, naravno, navija za Parlova. Svi osim - Nenada Bjekovića.

Za vreme meča koji nije trajao dugo, svi smo skakali kad je Mate imao inicijativ­u, Bjeković je sedeo u stolici i vikao “izgubiće ovaj naš”. Parlov je nokautirao Adinolfija, počeli smo da se grlimo, a Nenad kaže da je pretpostav­ljao kakav će ishod biti i da je namerno kontrirao svima nama. Sećam se da je poručio da će ovako biti i sutra, na utakmici, da će Partizan uzeti titulu.

U Olimpiji je branio Ljubiša Dalanović, koji je kod “zmajčeka” došao iz Bora. Njegov venčani kum bio je fudbaler Partizana Ilija Zavišić, koji je kolo pre toga dobio drugi žuti karton i nije mogao da igra. Pošto se znalo da su Dalanović i Zavišić kumovi, povedu napadača “parnog valjka” u Ljubljanu, da bi “opustio” golmana Olimpije. Igrač utakmice bio je Ljubiša Dalanović jer je odbranio bar pet čistih golova, ispostavić­e se! Ja nisam čuo, ali su mi rekli igrači i pomoćni trener Zoran Miladinovi­ć da je Bjeković za vreme utakmice vikao da će prebiti Zavišića jer je slagao.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia