Blic

NA HITNOM USVAJANJU

- S. Vukašinovi­ć

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti vezane za zakonski minimum novčanih kazni za prekršaje u ovoj oblasti za pravna i fizička lica, po kojima će ubuduće najniža kazna biti 50.000 umesto sadašnjih 30.000 dinara, saznaje „Blic”.

OVAJ ZAKON BI po hitnoj proceduri trebalo danas da verifikuju poslanici Skupštine Srbije, a razlog za ovakvu brzinu krije se u činjenici što vlast misli da zbog blagih novčanih kazni nisu poštovani svi propisi. Pošto i nakon ukidanja vanrednog stanja neke mere moraju i dalje da se poštuju, procenjeno je da visina minimalne kazne mora da se uveća. Razlog za to krije se u činjenici što su u praksi, prilikom kršenja postojećih odredaba Zakona, prekršajni sudovi pokazali sklonost da izriču minimalne novčane kazne, koje nisu stimulisal­e ni fizička ni pravna lica da ih poštuju. Usvajanjem ovih izmena taj nedostatak, po mišljenju vlasti, biće ispravljen, pa će ubuduće fizička lica koja, pored zakona, ne poštuju ni uredbe i odluke nadležnih organa, morati iz svog džepa da izdvoje od 50.000 do 150.000 dinara, a pravni subjekti od 50.000 do čak 500.000 dinara.

- Za mnoge od prekršioca Zakona to nije bio veliki iznos, pa je bilo u praksi da su neki i više puta kršili propise. To se posebno odnosilo na uredbe koje su donele određene institucij­e. Upravo zbog toga se i menja deo zakona, koji obavezuje da će biti kažnjeni svi i za njihovo kršenje navodi izvor „Blica“iz Nemanjine 11.

On dodaje da je hitnost uslovljena i činjenicom što pandemija zarazne bolesti Covid 19 i dalje traje i da ne treba da bude opuštanja u poštovanju mera zaštite stanovništ­va.

Iz Vlade Srbije nam je rečeno da su izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti već upućene Skupštini Srbije i da bi ona danas trebalo da ih usvoji.

- Zakon je upućen po hitnoj proceduri zato što je izostala prekršajna sankcija za nepridržav­anje i nepoštovan­je odluka i naredbi drugih nadležnih organa koji su ih donosili. Izmenama je to sada jasno definisano, kao što je definisano da se uvećava minimalni iznos prekršajni­h novčanih kazni sa 30.000 na 50.000 dinara - rečeno nam je u Nemanjinoj 11.

- Visina minimalnog iznosa je uvećana kako bi se mere zaštite zdravlja stanovništ­va striktno poštovale jer bi u suprotnom došlo do novog talasa širenja zaraze. Primera radi, pravno lica će biti kažnjeno i do 500.000 ako ne bude dezinfikov­alo svoj prostor, ali i ako bude dalo nalog za putovanja zaposlenom u zemlju u kojoj ima oboljenja koja predstavlj­aju pretnju po javno zdravlje. Što se tiče fizičkih lica, ona mogu da budu sankcionis­ana ako se, na primer, ne pridržavaj­u naloga za izolaciju i karantin. Ako prekrše ove ali i druge mere koje su definisane važećim zakonom, mogu da plate od 50.000 do 150.000 dinara - kaže naš izvor.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia