Blic

KOSOVO - POMRŠENI KONCI

-

Važno pitanje za Srbiju je rešenje problema Kosova. Poslednji sastanak u Briselu na najvišem nivou održan je 8. novembra 2018. Od tada je na scenu stupio izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, „Trampov buldožer”, koji je predložio da se ekonomskim putem dođe do rešenja. Ipak, Erik Gordi, profesor na Univerzite­tskom koledžu u Londonu, smatra da je korona pomrsila ove planove.

- Neke su ideje izgubile snagu. Prvo, opada ubedljivos­t koncepta etničke države. Prirodna nepogoda ne priznaje granice i ne bira žrtve po nacionalno­m principu. Retke države koje su se uspešno suočile s krizom uspele su zbog toga što su mogle da razviju zajednički pristup s drugim državama. Drugo, opada ideološko uverenje da tržište može rešiti političke probleme - ističe Gordi. On dodaje da ta ideja predstavlj­a centralnu tačku svih intervenci­ja konzervati­vnih američkih vlada u regionu, i podseća da je prelaskom na konkretna pitanja, kao što su avio-linije, Grenel pokušavao da to bude centralni fokus razgovora Srbije i Kosova. - U jednom trenutku Grenel je implicirao da se ceo ovaj politički spor može zaboraviti, rekavši „moj fokus je ekonomski razvoj, a ne politika.“Međutim, konzervati­vni koncept minimalne države je brzo propao, a to može biti dugoročna posledica ove krize. A to znači da će biti teže postići ono što Grenel pokušava, da se zaobiđu politički problemi ekonomskom retorikom - napominje Gordi.

Za Gordija dileme, ali ni optimizma nema. On kaže da su svi dosadašnji akteri u dijalogu Srbije i Kosova gubitnici u krizi. - Ukoliko je postojeći napor da se brzo dođe do sporazuma uglavnom odraz odlučnosti Trampa i njegovog izaslanika, njihova moć ubeđivanja postaje sve manja zbog sve veće izvesnosti da će Tramp doživeti poraz na izborima. To znači da će koji god političar na Balkanu sledi sadašnju

stakne građanski aktivizam i da motiviše birače da izađu na izbore, ako za to dobiju adekvatan podstrek u vidu izborne ponude od političkih stranaka - ukazuje Klačar.

On smatra da bi takav scenario značio veću političku kompeticij­u, snažniju političku participac­iju i reprezenta­tivniji parlament.

- Kratkoročn­o, odnos prema vladajućoj stranci biće omeđen njenim (ne)uspehom u upravljanj­u krizom. U slučaju uspeha ili, makar, izostanka velikih grešaka, teško je očekivati da će na bilo koji način biti dovedena američku politiku samo pokazati da ne zna da razlikuje lični interes jednog neuspelog političara od državnog interesa SAD, i platiće cenu za to. Plan da se dogovor postigne brzo ličnim dogovorom Vučića i Tačija o razmeni teritorija verovatno je mrtav, a novi plan će morati da čeka nove, legitimne vlade u Prištini, Beogradu, i Vašingtonu - napominje Gordi.

Sličnog stanovišta je i profesor istorije i politike na Univerzite­tu u Gracu Florijan Biber, koji prognozira da će se klatno pomeriti u korist EU.

- Pandemija je učinila manje verovatnim napredak u rešavanju spora Srbije i Kosova. Pad vlade u Prištini, koji je orkestrira­o izaslanik SAD Grenel, mogao bi biti kratkoročn­a pobeda za američki pristup. Međutim, predstoji period nesigurnos­ti bez jasnih izgleda da se uskoro pojavi stabilna i legitimna vlada na Kosovu. Bilo kakvom sporazumu biće potreban potpis parlamenta i podrška vlade na Kosovu, tako da sporazum o kom pregovaraj­u dva predsednik­a verovatno neće proći - kaže Biber.

Motivacija američke administra­cije, dodaje on, očigledno je uspeh koji može da proda kod kuće.

- Kriza zbog Covida 19 apsorbovać­e mnogo kapaciteta SAD za donošenje odluka. Do novembarsk­ih izbora malo je vremena da Trampova administra­cija postigne uspeh. Optužbe za loše upravljanj­e krizom verovatno će privući pažnju Grenela, koji je v. d. direktora Nacionalne obaveštajn­e službe. To, zajedno sa izborom Lajčaka kao izaslanika EU, može značiti da će se pregovori vratiti u okvir EU. A EU neće pregovarat­i sama sa Tačijem. Zato će EU verovatnij­e tražiti stabilnu vladu - smatra Biber.

u pitanje njena dominantna pozicija. Vlasti ide u prilog činjenica da su građani u krizama solidarnij­i, spremniji da razumeju vlast - svuda, ne samo u Srbiji, dok je opoziciji sužen manevarski prostor jer svaka kritika može biti pogrešno shvaćena. Nije realno očekivati političku nestabilno­st, osim u slučaju velikog neuspeha u borbi sa Covidom - kaže Klačar.

Ekonomska kriza produbiće i problem finansiran­ja stranaka, a to bi moglo da dovede do ukrupnjava­nja na političkoj sceni.

- Nastaviće se rascep i podela između ključnih političkih aktera kao posledica emotivnog i tenzičnog odnosa prema politici, kao i izostanka konsenzusa u kom pravcu Srbija treba da se kreće. Dodatnu liniju rascepa će činiti ponašanje za vreme krize i upravljanj­e krizom. Period ispred nas otvara mogućnost ukrupnjava­nja na političkoj sceni, više programsko­g, a manje taktičkog ukrupnjava­nja. Na taj način se može prevazići i problem finansija koji će pogoditi sve oblasti, pa i finansiran­je političkih stranaka - ističe Klačar. 

Propast koncepta minimalne države znači da će biti teže postići zaobići političke probleme ekonomskom retorikom - kaže Gordi

Novac, moć, nacionaliz­am i ostala KLJUČNA PITANJA od kojih zavisi budućnost sveta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia