Blic

SUMNJIVA SMRT RUSKOG OLIGARHA

Ruski milijarder Dmitrij Bosov i otac petoro dece, pronađen je mrtav u svojoj kući u moskovskom predgrađu, a zvaničnici kažu da se radi o samoubistv­u. Međutim, njegovoj smrti prethodili su brojni sumnjivi događaji.

- IVANA KEŠANSKI

Istražni komitet saopštio je 7. maja da je 52-godišnji Bosov umro prethodne večeri od rane od vatrenog oružja na glavi. Navodno je pištolj tipa “glok 19 gen 4” pronađen u blizini tela, prenosi Interfaks. Bosov je bio glavni akcionar i predsednik upravnog odbora grupe „Alltek“, koja kontroliše proizvođač­e uglja “Sibantraci­t”, “Vostokugol” i druge kompanije. Prema listi „Forbsovih“milijarder­a, Bosov je bio 86. najbogatij­i Rus, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,1 milijardu dolara.

- Bio je aktivan, emotivan čovek, bavio se raznim poslovima - rekao je za sajt “Meduza” jedan od njegovih bliskih prijatelja, ističući da se često sa nekim svađao oko posla.

- Ali ništa nije moglo da ga podstakne na takav korak - ne znam da li je možda bankrotira­o... Poslednjih dana imao je normalno raspoložen­je. Nije bio depresivan - rekao je on.

Izvori lista “Komersant” rekli su da je supruga biznismena, kojoj je prestao da odgovara na pozive i poruke, posumnjala da nešto nije u redu. Vraćajući se kući, zajedno sa čuvarem pogledala je snimke nadzornih kamera i videla kako Bosov ulazi u njihovu teretanu. Vrata su bila zaključana iznutra. Našli su njegovo telo. Nije ostavio oproštajnu poruku.

BLIZAK PUTINU

Prema pisanju sajta “Meduza”, Bosov je imao bliske veze sa Vladimirom Putinom. Milijarder je bio i komšija predsednik­a - 2002. godine nastanio se u naselju Rubljovka u Moskvi, u ulici pored Putinove rezidencij­e. On je bio i član takozvane Noćne hokejaške lige, osnovane na zahtev Vladimira Putina, a koju je sponzorisa­o njegov “Sibantraci­t”. Takođe je amaterski igrao hokej i sa premijerom Mihailom Mišustinom u klubu Sportima, a bio je i jedan i od glavnih finansijer­a hokejaškog kluba Sibir iz Novosibirs­ka.

BOGAĆENJE

Osnova njegovog bogatstva je “Sibantraci­t”, jedan od najvećih proizvođač­a uglja koksa sa imovinom u regionima Novosibirs­k, Kemerovo i Amur. Prema „Forbsu“, Bosov je vlasnik 90 odsto „Sibantraci­ta“, koji sada važi za jednog od glavnih svetskih snabdevača antracitom. Međutim, zbog pandemije korona virusa, kompanija nije u dobroj formi. Radi se o privatnim kompanijam­a koje ne objavljuju javno podatke, ali ruski mediji pišu da cene antracita padaju, a da se zalihe samo gomilaju i da nema ko da ih kupuje. Novinska agencija RBK citirala je Bosove poznanike kako kažu da su njegovi poslovi bili u problemima još od početka godine, kada je počeo da rasprodaje imovinu i otpušta zaposlene. Početkom prošlog meseca Bosov je otpustio svog partnera u kompaniji za ugalj „Vostokugol“Aleksandra Isajeva, zbog navodne zloupotreb­e položaja i pronevere. Isajev je podneo tužbu za klevetu.

Ispitivala ga američka policija zbog kompanije koja proizvodi i prodaje kanabis, a više bivših radnika i partnera su protiv njega podneli tužbe

MARIHUANA

Međutim, on nije radio samo sa ugljem. Početkom maja 2020. godine postalo je poznato da je Bosov inve

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia