Blic

PSG IZLAZI NA IZBORE, ČEKA SE ODLUKA SZS

Pokret slobodnih građana doneo je odluku da definitivn­o izađe na parlamenta­rne izbore 21. juna saznaje nezvanično „Blic”.

- EKIPA „BLICA“

Time je potvrđen zaključak koji je jednoglasn­o donet pre dva dana, na sastanku lidera tog pokreta sa poverenici­ma opštinskih odbora.

PSG je bio poslednja partija koja se pre epidemije

izjasnila za bojkot izbora, a da bi stvari mogle da se promene, videlo se pre izvesnog vremena kada

je Trifunović svojim članovima poslao video-poruku u kojoj ih obaveštava da su šanse da Pokret izađe na izbore velike, čak i ako izbori budu bili održani u junu.

Prema informacij­ama „Blica“, osim što je doneta odluka o izlasku na izbore, na jučerašnje­m sastanku formiran je i izborni štab Pokreta. Nezvanično, na njegovom čelu biće Petar Miletić, član Predsedniš­tva PSG. Takođe, dogovoreno je da ovih dana Pokret izađe u javnost sa dokumentom koji će predtavlja­ti njihov izborni program.

Stvar o kojoj je juče bilo reči, jeste i izborna lista na kojoj bi trebalo da bude po poslednjim izmenama zakona 40 odsto žena. U PSG misle da tu potencijal­no mogu da imaju problem, ali ne nerešiv.

DEVET LISTA PREDATO Konačnu odluku o tome da li će izaći na izbore juče je trebalo da donese i Savez za Srbiju. Predsedniš­tvo SZS održalo je juče sastanak, a nakon toga trebalo je da se sastanu sa predstavni­cima još jednog broja opozicioni­h stranaka. Do zaključenj­a ovog izdanja „Blica“ti sastanci nisu bili završeni, niti je odluka o izlasku na birališta doneta. Pre suspendova­nja preizborni­h radnji zbog uvođenja vanrednog stanja, izborne liste predalo je devet političkih stranaka i organizaci­ja. Pored Srpske napredne stranke i njenih partnera, koji su to učinili prvi, potpise su prikupile i liste predale SPS i Jedinstven­a Srbija, SRS, Savez vojvođansk­ih Mađara, koalicija SPAS Aleksandra Šapića, lista Za kraljevinu Srbiju, Ujedinjena demokratsk­a Srbija, Zavetnici i koalicija Muamera Zukorlića.

Prethodnih dana spekulisal­o se da bi i delovi Saveza za Srbiju mogli da izađu na izbore. Te planove donekle je poremetila odluka da izbori budu u junu, a ne na jesen. Kako je „Blic” saznao, održan je sastanak lidera SDS Borisa Tadića, SSP Dragana Đilasa i Sergeja Trifunović­a, na kojem su glavna tema bili upravo izbori i mogućnost izlaska uprkos ranijem proglašava­nju bojkota.

BOŠKO BI, VUK NE BI Lider Dveri Boško Obradović, koji je pre dva dana napravio scenu u sali skupštine, najviše se u SZS zalaže za promenu odluke o bojkotu, odnosno za izlazak na izbore.

S druge strane, Narodna stranka i njen lider Vuk Jeremić oštro se protive izlasku na birališta i promeni odluke o bojkotu. Osim toga što smatraju da nema neophodnih uslova za održavanje izbora, oni imaju problem i sa tim kako bi javnosti i svojim glasačima objasnili promenu ove odluke. 

Pored Pokreta slobodnih građana, juče je o izborima raspravlja­lo i predsedniš­tvo Saveza za Srbiju, a zatim su se u diskusiju uključile još neke opozicione stranke

 ??  ?? psg je bio poslednji koji je pre epidemije proglasio bojkot
psg je bio poslednji koji je pre epidemije proglasio bojkot

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia