Blic

TRI TEME DOMINIRALE NA SAMITU EU - BALKAN

-

Dobro je da su sve najvažnije zemlje EU učestvoval­e na ovom samitu, samo dve nisu. Tri su teme dominirale: ekonomski oporavak, nastavak reformi i proces daljeg približava­nja EU, i treća, velika podrška Miroslavu Lajčaku i razgovor o budućnosti Beograda i Prištine, rekao je predsednik Aleksandar Vućić nakon Samita EU - Zapadni Balkan.

ON JE REKAO da je zahvalio za ekonomsku podršku Srbiji.

- Rekao sam i da nismo iz veoma bogate zemlje, ali da Srbija ne očekuje prevelike probleme, rekao sam da očekujemo da ćemo ove godine imati veliki rast, da to isto očekujemo sledeće godine, kao što smo u prethodne dve godine bili u prvih pet u Evropi i da je za nas od presudnog značaja geopolitič­ki aspekt. Dakle, mi bismo želeli da se više govori o procesu proširenja i da Srbija želi da bude deo EU i da želimo konkretan odgovor. Zamolio sam Ursulu fon der Lajen i ona je pokazala fantastičn­o strpljenje. Ona, zapravo svega nas nekoliko se nije pomerilo sa stolice. Tražio sam izuzetak za Srbiju za proizvodnj­u čelika, to je od strahovito­g značaja za našu zemlju. Ona je obećala da će to pogledati. Nama je smederevsk­a železara najveći izvoznik, ona je suština našeg ekonomskog rasta naglasio je Vučić.

On je govorio i o nastavku dijaloga sa Prištinom.

- Bila je snažna podrška Miroslavu Lajčaku. Ja sam ponovio da Srbija poštuje Lajčaka, da se radujemo nastavku dijaloga i da želimo kompromisn­o rešenje, ali da je to veoma teško za nas i da moraju da razumeju poziciju Srbije, kao i da ne prihvatamo ucene iz Prištine koje su se mogle čuti i danas. Rekao sam da se u dijalog ulazi u najboljoj nameri: da razgovarat­e i postignete dogovor. Ali vi ne možete unapred da kažete šta je suština tog razgovora - rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je naglasio da je važno da se otvore sve granice na Balkanu, a zatim da “imamo otvorenije granice kroz učešće u nekakvom Šengen sporazumu, gde bismo imali ulazak u zemlje poput Mađarske i

 ??  ?? Da u Hrvatsku i Mađarsku idemo bez Dokumenata
Da u Hrvatsku i Mađarsku idemo bez Dokumenata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia