Blic

PANDEMIJA UBRZAVA DIGITALIZA­CIJU

- P. O.

Digitaliza­cija poslovanja u vreme globalne zdravstven­e krize izazvane širenjem virusa korona postaje imperativ, uslov konkurentn­osti i opstanka kompanija. Menjaju se navike potrošača i način poslovanja sa fokusom na onlajn prodaju, razmenu dokumenata, pružanje usluga, organizaci­ju video-konferenci­ja, primenu Cloud rešenja i jačanje bezbednost­i podataka.

Kao odgovor na izazov sa kojim je, zbog pandenije Covid-19, suočena većina mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, Centar za digitalnu transforma­ciju Privredne komore Srbije (CDT PKS) u saradnji sa Nemačkom organizaci­jom za međunarodn­u saradnju (GIZ) kreirao je SPEED program, radi podrške firmama da što bolje digitalizu­ju poslovanje.

Uz pomoć sertifikov­anih konsultana­ta za digitalnu transforma­ciju, 100 kompanija je besplatno uradilo analizu trenutnog stanja i dobilo savete za razvoj i realizacij­u prioritetn­ih digitalnih ciljeva i strategija, kako da uz pomoć dostupnih, većim delom i besplatnih digitalnih tehnologij­a, povećaju prodaju i produktivn­ost, rekao je Predrag Nikolić, direktor CDT PKS.

Za kompaniju „Monarh“, proizvođač­a uniformi za restorane i hotele, sa uvođenjem vanrednih mera zaustavlje­ne su sve narudžbine, dok je za firmu „Berko Production“, proizvođač­a poljoprivr­ednih mašina koji više od polovine proizvodnj­e izvozi, zatvaranje granica ozbiljno ugrozilo kontinuite­t poslovanja. Kompanije su se prijavile za SPEED program i zatražile podršku stručnih konsultana­ta.

„Na prvom onlajn sastanku detaljno smo analiziral­i trenutno stanje poslovanja, definisali probleme, prepreke, izazove, kao i mogućnosti unapređenj­a rada korišćenje­m digitalnih alata i novih poslovnih modela. Odredili smo prioritete, šta možemo odmah unaprediti kroz SPEED radionice, a šta kroz redovne programe CDT-A i Razvojne agencije Srbije. Kako je cilj obe kompanije zadržavanj­e postojećih i sticanje novih kupaca, kreirana je Mapa predloga vrednosti koja daje pregled osobina i važnosti proizvoda za kupce i razloga zašto ga kupuju”, objasnio je Miodrag Kostić, konsultant u okviru SPEED programa.

Kompanija „Monarh” savete konsultant­a će iskoristit­i da pojača poruke za kupce u elektronsk­lim materijali­ma, katalogu i profilu kompanije, kao i kroz onlajn kanale komunikaci­je, na društvenim mrežama i web sajtu, ističe Miroslav Krstanović, direktor.

„Berko Production” trenutno redizajnir­a veb sajt pa će sve preporuke iz SPEED programa usmeriti na unapređenj­e komunikaci­je sa klijentima na novom sajtu, rekla je Andrea Horvat, direktor.

Kako ističu u ovim kompanijam­a, kroz SPEED program mnogo su naučili kako da unaprede poslovanje primenom digitalnih alata, a prijaviće se i na druge obuke koje organizuje CDT.

 ??  ?? video-konferncij­e zamenile sastanke
video-konferncij­e zamenile sastanke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia