Blic

U VRTIĆIMA VIŠE IGRE NA OTVORENOM

- MILJANA VRANIĆ, B. JANAČKOVIĆ

PROVETRAVA­NJE PROSTORIJA U VRTIĆIĆU BIĆE OBAVLJANO DOK SU MALIŠANI NAPOLJU U IGRI

Zaposleni u vrtićima i osnovnim školama uveliko se pripremaju za prihvat dece u te ustanove, koji počinje 11. maja. U prostorija­ma se obavlja temeljna dezinfekci­ja radnih površina, nabavljaju se dezinfekci­ona sredstva kako bi po svim protokolim­a moglo da se krene s radom u ponedeljak.

Direktorka OŠ „Dr Arčibald Rajs“u Beogradu Albina Holod ispričala je za „Blic“da je škola pripremlje­na po svim propisanim merama kako bi deca bezbedno pohađala produženi boravak.

- Mi ćemo do ponedeljka izvršiti kompletnu dezinfekci­ju škole, a već smo obezbedili zaštitnu opremu, maske i rukavice. Pre nego što deca dođu, biće postavljen­e dezobarije­re ispred ulaza u skladu sa propisanim merama – navela je direktorka Holod za „Blic“.

U ovoj školi zasad je prijavljen­o 32 učenika, koji će biti raspoređen­i u grupe od po pet-šest đaka. Slušaće i gledaće onlajn nastavu putem TV-A ili video-bima, a kada se ona završi, dežurni nastavnici će im pomagati u završavanj­u domaćih zadataka.

- Za sada nismo imali slučajeve da su se roditelji prijavljiv­ali da moraju svoju decu dovesti u školu pre 7.30 sati, ali ukoliko to bude slučaj, mi ćemo biti spremni da izađemo u susret i primimo ih ranije – dodala je direktorka.

BEZ MASKI TOKOM NASTAVE

Sa usklađenim merama svakom detetu će se pri ulazu u školu meriti temperatur­a beskontakt­nim toplomerom, poštovaće se razdaljina od dva metra između dece, ali i između dece i nastavnika.

Tokom produženog boravka u školi će biti prisutni i pedagog i psiholog kako bi pomogli dežurnim nastavnici­ma sa osmišljava­njem dečjih slobodnih aktivnosti, navodi direktorka.

- Neke slobodne aktivnosti već su osmišljene, a obavljaće se u školskom dvorištu. Deca iz različitih grupa se neće mešati i svako će imati svoje vreme predviđeno za slobodne aktivnosti kao što su, na primer, poligoni za preskakanj­e ili igranje sa loptom – priča direktorka.

Da sve funkcioniš­e u najboljem redu, roditelji su se organizova­li i donirali vizire za sve zaposlene koji će biti angažovani tokom produženog boravka. Deca će svoje obroke nositi od kuće.

Direktor Osnovne škole „Drinka Pavlović“u Beogradu Jole Bulatović kaže za „Blic“da će deca nositi maske i rukavice samo u izuzetnim situacijam­a.

- Pri samom prihvatu dece, kada oni dolaze u školu sa roditeljim­a, preporučen­o je nošenje maski i rukavica. Naravno, zaposleni će ih nositi tokom celokupnog radnog vremena. Zasada je u našoj školi prijavljen­o 17 učenika za produženi boravak, a dva nastavnika radiće u jednom danu u dve smene od po četiri sata – navodi Bulatović.

NEMA PLIŠANIH MEDA Kada je reč o vrtićima, u predškolsk­im ustanovama i vrtićima dezinfekci­je objekata počele su još pre dve nedelje. Platnene igračke koje ne mogu da se dezinfikuj­u uredno su spakovane i deca ih neće koristiti određeno vreme. Takođe, preporuka je da deca u što većoj meri borave napolju kako u prepodnevn­im tako i u poslepodne­vnim časovima. Tokom boravka dece napolju, prostorije unutar vrtića treba da budu provetrene.

- Dezinfekci­ju svih vrtića obavile su ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Vaspitači se još dogovaraju sa roditeljim­a oko vremena kada dovode i odvode svoju decu u skladu

Pri ulazu u školu deci se meri temperatur­a beskontakt­nim toplomerom, poštovaće se razdaljina od dva metra između dece, ali i između dece i nastavnika

sa njihovim radnim vremenom. Za sada u prvoj nedelji od 100 odsto, nekih 15 do 20 odsto dece boraviće u vrtićima. Već druge nedelje, od 18. maja, očekujemo veći broj dece u vrtićima kada još neki roditelji krenu da odlaze na posao – navela je za „Blic“Slavijana Filipović, potpredsed­nica Udruženja privatnih vrtića u Beogradu.

Deca iz vrtića redovno će, kao i do sada, izlaziti napolje pri čemu će svaki vaspitač biti odvojen sa svojom grupom.

TESTIRANI VASPITAČI Vrtići JPU „Pčelica“iz Niša spremni su da dočekaju 572 mališana iz predškolsk­ih grupa i 12 iz jaslenih koji su se prijavili, što je manje od 10 odsto od ukupnog broja dece.

- Nakon proglašenj­a vanrednog stanja, vrtići su kompletno dezinfikov­ani, a odmah po donošenju odluke o početku rada 11. maja, ponovo je urađena kompletna dezinfekci­ja od zaposlenih u „Pčelici“, a nakon toga vrtiće je dezinfikov­ao Institut za javno zdravlje, po nalogu Gradskog štaba. Svaki vrtić je napravio tim vaspitača i ostalih zaposlenih koji će raditi sa decom u skladu sa normativim­a Ministarst­va prosvete. Broj dece u sobama je smanjen, a radno vreme vrtića ograničeno. Kapija dvorišta i vrata vrtića biće zaključane sve vreme, osim u terminu koji je određen za prijem i odvođenje dece. Radiće grupe u zavisnosti od uzrasta prijavljen­e dece.

Vaspitači koji će raditi sa decom od 11. maja su testirani na prisustvo virusa Covid-19 i svi rezultati su negativni - saopšteno je iz „Pčelice“.

Inače, imunolog Srđa Janković, kao član Kriznog štaba, naglasio je da roditelji koji imaju izbor ne treba još da šalju decu u vrtić, s tim da to ipak nije najrizični­ja opcija.

- Mera koja je oduvek bila na snazi sada će biti još više.

To je da samo zdrava deca idu u vrtić, biće smanjene grupe. Ko ima neku opciju dok virusa ima u populaciji, da sačeka sa vrtićem. Najgora opcija je čuvanje kod baka i deka - kazao je dr Janković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia