Blic

SPREMA SE NOVI RASPAD KOŠARKAŠKE JUGE

Klubovi iz regiona ne mogu da se slože oko nastavka sezone

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Partizan kao lider kaže da nije trenutak da se igra, dok Budućnost, Crvena zvezda i Mornar žele na teren. Sve će da zavisi od odluke Evrolige, koja bi trebalo da se izjasni najskasnij­e do 24. maja.

Fudbal je pokazao da Crvena zvezda i Partizan mogu da budu na istoj strani. Gubitničko­j u ovom slučaju, ali su se konačno zauzeli za zajedničku stvar. Kada je košarka u pitanju... e, to je druga priča.

Odluka o nastavku ABA lige biće doneta posle 24. maja, nakon što Evroliga iskoristi svoje pravo da svima diktira uslove. Na papiru, ostalo je da se odigra još jedno kolo pre nego što se vodeća četiri kluba ne podele na parove i počnu plej-of.

Niko ne poriče da je Partizan bio najbolji, što pokazuje i tabela. Ali utisak je da se lideru najmanje igra. Logično, zar ne? Iz Partizana su ponovili da su za to “da se šampion reši na terenu”, ali “ne po cenu zdravlja”. Za teren su i svi ostali, međutim njima nije toliko važno zdravlje koliko odluka Evrolige. Problem je što između ovakva dva stava ima jako malo taktičkog prostora. Scenario da je sezona nastavi i da Partizan uzme trofej je verovatno i jedini koji ne bi izazvao potrese u regionu. Za sve ostalo, uvek će neko biti kriv, oštećen, pokraden...

Jedan od zagovornik­a da se ne igra još od početka pandemije je trener Partizana Andrea Trinkijeri.

- ABA liga bi trebalo da se uskladi sa Evrokupom i Evroligom, ali mislim da se

DA SE TRINKIJERI KAŽE DA NIJE TRENUTAK JER NIKO NE ZNA NASTAVI SA SEZONOM

ŠTA POVRATAK DONOSI

ne možemo oporaviti. Pa čak i da se desi, možda na jednom mestu, to bi bila čudna i apsolutno nova stvar. Sve bi bilo novo za timove, ništa ne bi bilo isto u odnosu na početak marta. Pokušavam da se ne žalim. Radim sve da se ne osećam “prevareno” i odlučio sam da ne želim tako da se osećam. U oba takmičenja imali smo prvi, ali je trenutno zdravlje najbitnije. Razgovor o sportu je beskorisna tema - nije promenio mišljenje Trinkijeri.

Spuštanje po tabeli dovodi nas do drugog mesta i Budućnosti, gde je situacija za 180 stepeni drugačija nego u Partizanu.

Podgoričan­i ne samo da rade punom parom, već su spremni odmah da počnu sa mečevima.

- Kao klub bićemo spremni da odigramo završnicu ABA lige i da na terenu dobijemo šampiona. Ostao je onaj najbitniji deo, koji svi najviše volimo, kada se lomi sezona i donosi odluka o prvaku. Ako Beograd ne bude spreman iz nekih razloga, Podgorica je spremna da organizuje završni turnir - poručio je sportski direktor Budućnosti Gavrilo Pajović.

Nekada kao miš i mačka, Crvena zvezda i Budućnost imaju identičan pogled na nastavak ABA lige. Za razliku od ostalih, crveno-beli još nisu počeli sa treninzima.

- Iskušenja još uvek postoje i treba svi da budemo racionalni, odgovorni i disciplino­vani, vodeći računa o sebi i porodicama, a onda i o drugim ljudima. Zvezda neće početi sa treninzima dok se u potpunosti ne proveri zdravstven­o stanje svih igrača, dva meseca su van treninga, imali su višednevnu karantinsk­u izolaciju, 28 dana. Mi smo od početka zagovornic­i da se sva prvenstva završavaju na terenu, sve ostalo je sticaj okolnosti, nekakva viša sila koju niko nije planirao. Sačekaćemo 24. maj - kaže prvi čovek

Nebojša Čović.

Partizan je bio ubedljiv u ligaškom delu sezone ABA lige i prvi je sa skorom 17-4, što znači da bi u plej-ofu imao prednost domaćeg terena

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia