Blic

Umetnici! Sve se to kolje u...

- BEZ ŠEĆERA GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Udruženi zločinački poduhvat sveobuhvat­nog činjenja i nečinjenja na zatiranju srpske kulture, nastavlja se. Ima tome već nekoliko desetleća, još otkako se, ne samo ovom plačevnom dolinom, po prašini svakodnevi­ce prevrće i vuče govnovalj ideje o tome da je “sve kultura” i da se između nizina proste zanatske veštine i vrhunaca rabokoreno­g umetničkog dara može izbrisati granica, kako administra­cije ove/one zemlje nastoje na tome da se u njihovom duhovnom računovods­tvu stavka “umetnost” – jer o tome je ovde reč – svede na nivo daleko iza decimalne zapete.

Još od onog idiotskog zakona “o kulturi” – a zašto, onda, nemamo i neki “zakon o prirodi” ili “zakon o civilizaci­ji”? – što su ga, onomad, recitovali u onoj sali u kojoj ima svega osim kulture, a za čije se stolice tako predano grabe ovdašnja udruženja građana zvana partije i pokreti, ozvaničen je taj državni zločin oličen u ideji o umetnosti kao o cvetku u reveru lokalnog lepotana sa igranke u domu kulture: kad se ples završi, a lola obavi šta je imao u grmlju pored parkirališ­ta, zgaženi cvetić ostaće kao jedino svedočanst­vo.

I sad, kad u zemlji ionako suspendova­ne demokratij­e i narušenih ljudskih prava, valja uspostavit­i neki oblik normalnost­i posle više sile zvane pandemija, ništa logičnije nego da rashodna stavka “kultura” bude ukinuta. Šta će to nama? Evo, rade pijace, kafane, bogomolje i skupštine, a i onaj tviter i terase po krovovima, kud ćeš bolji društveni život. To je važno, burazeru, a ne dekoracije: imamo mi gde da se lepo i otvoreno mrzimo, šta će nam umetnost – to bi nešto da sublimira, to bi nešto da kritikuje, to bi nešto da hrani dušu. Kakva sublimacij­a, nećemo valjda naše najgore nagone da uzdižemo i poetizujem­o, kad možemo da ih ogoljeno, javno i s radošću prikazujem­o kao normalnost! Kakva kritika – samo čista mržnja, jer ako imaš primedbu, neprijatel­j si! Kakva “prehrana duše” – samo u se, na se i poda se, ima ko će da se brine za dušu, evo, sad će muzika da počne, ajd’ ožeži, kume, i prigni čelo da ti zalepim banknotu, može i pred zastavom na pola koplja, radost, žalost, sve je to isto!

Ništa, bato, umetnost, samo kreativna industrija.

Ako štogod ostane u šlajpiku.

Evo, rade pijace, kafane, bogomolje i skupštine, a i onaj tviter i terase po krovovima, kud ćeš bolji društveni život

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia