Blic

DA LI ĆEMO BITI ZABRINUTI ZA SVOJE ZDRAVLJE I DALJE

-

Činjenica je da virus slabi, ali lekari apeluju na oprez i preventivn­e mere zaštite. Osim fizičke distance i obaveznog nošenja maski i rukavica u zatvorenom prostoru, doktorka Nada Macura ističe da je građanima preko potrebno da se socijalizu­ju i vrate u normalne tokove života.

- Virus nas je sve usporio i zadržao u kući, ali čovek je društveno biće i potrebna mu je podrška. Zbog toga je važno da se sada vratimo u normalan život i provedemo leto koje je pred nama. Možemo da šetamo zajedno, a da ispoštujem­o sve preporuke zaštite od virusa. Dakle, da budemo dva metra udaljeni i da ne pričamo u istom smeru, znači ne usta tet-a-tet. Kretanje je jako bitno, jer aktivira velike grupe mišića, kao i vožnja bicikla. Za one koje nisu bili aktivni tokom izolacije, dobro je da to bude lagana šetnja, dva-tri puta dnevno – kaže dr Macura.

Dodaje da je vitamin D izuzetno važan za organizam, ali da ne bi trebalo preterano da budemo izloženi suncu, naročito zbog najavljeni­h visokih temperatur­a.

- Sada je najvažnije da izlazak u spoljnu sredinu bude umeren. Dovoljno je da provedemo od osam do deset minuta kako bismo uneli provitamin vitamina D - kaže Macura.

Imajući u vidu da smo dugo bili u kući, kako kaže, poremetili smo cirkadijal­ni ritam, odnosno dvadesetče­tvoročasov­ni ritam tela. Zbog svetlosti dana nije dobro menjati ritam spavanja.

- Zbog svetlosti dana nije dobro menjati ritam spavanja. Danju se luči serotonin i on utiče na melatonin, koji se luči u toku noći i podstiče dobar san. Serotonin se naziva hormon sreće i izražen je upravo u ovako vedrim danima koji su nam sada potrebni.

Poznato je da sunčano vreme povoljno utiče na raspoložen­je, nismo depresivni, afektivni i svađalački nastrojeni. Svakako će, putem sunčevih zraka UV i UV-B zračenje delotvorno delovati na organizam, kao i na slabljenje virusa – ukazuje doktorka.

Čini se, kaže dr Macura, da smo zbog virusa zapostavil­i sve druge bolesti.

- Pre svega, kardiovask­ularne pacijente, asmatičare, pacijente sa infarktom mozga, reumatičar­e. Upitno je koliko su bili u mogućnosti da odu kod svog lekara na kontrolu, da urade EKG, produže terapiju. Zbog toga je važno da se njima posvetimo – zaključuje dr Macura.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia