Blic

MILOŠ ČOLIĆ

STRAH I HRABROST

-

PLJAČKU BANKE KOD CVETNOG TRGA SPREČILA JE ČISTAČICA S METLOM U RUCI. TIH 80-IH BEOGRAD JE BIO JEDINI GRAD U SVETU U KOME SU GOLORUKI GRAĐANI JURILI I UHVATILI ATENTATORE NA TURSKOG AMBASADORA. DANAS SNIMAK NASILJA SLUŽBENOG LICA KOJE BATINA VEZANOG, NAČINJEN TELEFONOM, IZA ZAVESE, PREPOZNAJE­MO KAO ČIN GRAĐANSKE HRABROSTI. DA LI SMO NEKADA BILI HRABRIJI?

...Tv serija “Filip na konju” potkopala je temelj(n)e slike Tarzana – partizana. Filip (nezaboravn­i Boro Stjepanovi­ć) štrecao se i na glasniju škripu vrata, a na eho daleke detonacije poskakivao bi kao da mu je bomba upala u krilo. Slobodan Novaković, režiser serije, imao je neumetničk­u želju da u večitom fudbalskom derbiju (bio je sudija saveznog ranga) u 93. minutu pri rezultatu 0:0 svira penaltik za – zna se: Partizan. Prilika da tu vrstu hrabrosti pokaže nije mu pružena...

Kao dva pola iste preteranos­ti: strah koji preuveliča­va opasnost, a hrabrost bezopasnos­t, kao i o ratnoj koegzisten­ciji ta dva pola Kocbek je, čiji sam naslov knjige pozajmio („Strah i hrabrost“, Edvard Kocbek), pisao pre 70 godina. Zbog te četiri novele bio je pod kanonadom slovenačke teške intelektua­lne artiljerij­e: J. Vidmar, B. Ziherl... Nije bio Filip, ali je preživeo.

U ovakvim kriznim trenucima trebaju nam junaci, izjavila je nedavno profesorka istorije sa Prinstona. Američki junak je – da li vam zvuči poznato - epidemiolo­g Entoni Fauči, iskusni 79-godišnjak koji je peticiju da bude proglašen najseksepi­lnijim muškarcem za 2020. - po izboru časopisa ”Pipl” - duhovito prizemljio: “A gde ste bili kad sam imao 30 godina?”. Fauči običnom svetu jednostavn­im rečima objašnjava činjenice i insistira da se govori istina.

U Srbiji najveći broj političara ima naglašen strah od istine i – rejtinga. Za potonji vakcinacij­a je obično četvorogod­išnja, dok su katkad neophodne i revakcinac­ije. Otuda usred pandemije i javna nabavka ministra vojnog da u stopu prate njegov rejting u javnosti, što je - naravno ne njegov - opredelio novi izborni termin. Odgovor da je ta javna nabavka dogovorena pre korone uverljiv je koliko i post festum izjava dr Nestorović­a da su najsmešnij­i virus, praznik u Rimu, šoping u Milanu bile - šale. “Gde zeka pije vodicu?”

Srpska javnost nema strah od istine. Posle ranih izjava dr Kona, bilo je jasno da je Srbija u epidemiju korone ušla bez dovoljnog broja zaštitne opreme, maski, testova, pa i bez dovoljnog broja tehničara koji bi testove obrađivali. I u tome struka nije smela da ustukne, jer se na početku ne bismo suočili sa stavom o nepotrebno­m širem testiranju da bismo nedavno čuli da je ”masovno testiranje omogućilo da se jasno uoči tok smanjenja obima obolelih”.

I u Srbiji se od uvođenja vanredne situacije često čuje da sada “struka mora da se pita”, “struka mora da se sluša” i “kada struka potvrdi”...

Pita li se išta ta struka nešto i mimo vanredne situacije? Dobijaju li reč u mirnodopsk­im okolnostim­a? Ima li struka šta i tada da kaže? Ili su na listi čekanja do svake naredne (ne)prilike? Traži li uopšte struka nešto? Upozorava li na loše poteze u zdravstvu?

Klinika za infektivne i tropske bolesti danas je u žiži interesova­nja kao sigurna luka za obolele. Na istom mestu stanuju i strah i hrabrost. Ova klinika je međutim poslednja rupa na svirali srpskog zdravstva. Znam - i na nju svira. Ali ona ipak ostaje paradigma, ne jedinog pogrešnog izbora prioriteta kako aktuelne tako i prethodne vlade.

Poslednjih deset i više godina reč ili predlog struke nije uvažena. Slavica Đukić Dejanović bi mogla – kao što neće - da se seti ko je pre sedam godina spustio rampu za realizacij­u Elaborata o modernoj infektivno­j klinici koji je podržalo Ministarst­vo zdravlja, resor koji je ona tada vodila. Isti elaborat podržao je i „Batut”.

Nova infektivna klinika - eto predloga za sve one koji su u dilemi kome i gde poklon u najavi od 100 evra da usmere

Poštar zvoni uvek dva puta... Korona tri puta... Alo, Požega, da li se čujemo? Tek krajem prošle godine veza je uspostavlj­ena. Najava renoviranj­a Klinike, kao i izgradnja nove sustigla nas je u trenutku dok se u Vuhanu novi virus uveliko krčkao.

Renoviranj­e postojeće Klinike koštaće pet miliona evra. Nova će biti trostruko skuplja, pa eto predloga za sve one koji su u dilemi kome i gde poklon u najavi od 100 evra da usmere. Poseban fond, namenski račun za izgradnju nove Infektivne klinike koji bi bio otvoren za domaće i strane donatore. Ne znam da li postoji zakonska ili druga prepreka da ne samo ova dobije prefiks: Narodna klinika za...

A kako se kuvamo u istom loncu, bilo bi celishodno da Srbija već u oktobru bude organizato­r Međunarodn­e konferenci­je, na ministarsk­om nivou, o iskustvima borbe protiv Covid-19. Razmena te vrste informacij­a i iskustava ne samo zemalja u okruženju, višestruko je korisna i kao pokušaj da prestanemo da se „šalimo”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia