Blic

Odlazak jednog od poslednjih prvoboraca i jugosloven­skih generala

Vanredno stanje izazvano virusom korona sakrilo je odlazak jednog od poslednjih živih boraca Narodnoosl­obodilačke vojske Jugoslavij­e, general-pukovnika u penziji Milana Daljevića.

- MIROSLAV KOS

General Daljević preminuo je 26. marta, a sahranjen je 1. aprila u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz vojne počasti i prisustvo najuže porodice. Doživeo je duboku starost, 95 godina.

- Milan Daljević, kao čovek i general, pripadao je generaciji boraca i rukovodila­ca, posebno omladinski­h (skojevskih) NOR-A i upravo zbog toga on je uživao nepodeljen­o poštovanje starešina JNA, posebno mlađih. Ovo tim pre i zato jer je voleo i poštovao ljude, jer se brinuo o njima, nenametlji­vo ih savetovao ceneći i njih i njihovo mišljenje. To je bila vrlina kao izuzetna vrednost jednog vremena i ljudi tog vremena! Iz milja i posebnog poštovanja, mlade starešine JNA su ga zvale Skojevac. Zato ga njegove Grmečlije i u ovom vremenu imaju za legendu i junaka svoga zavičaja i šire, što su potvrdili u danima žalosti i tuge zbog njegovog odlaska u večnost - kaže dr Vaso Predojević, pukovnik JNA u penziji, književnik i Daljevićev prijatelj.

RATNI PUT

General Daljević u partizane odlazi sa nepunih 16 godina, 27. jula 1941. godine. Ratni put ga je vodio od omladinsko­g rukovodioc­a u bataljonu, sekretara SKOJ-A do pomoćnika komesara brigade. Ranjen je na Neretvi, borio se na Sutjesci, bio učesnik Drvarske operacije, učestvovao u operaciji za oslobođenj­e Beograda, pa zatim u gonjenju neprijatel­ja i proboju Sremskog fronta. Ratovanje je završio kod Celja 1945. godine, u činu kapetana. Posle rata Milan Daljević obavlja mnoge visoke vojne i partijske dužnosti.

- U penziju je otišao 1988. godine, i do raspada Jugoslavij­e bio je društveno aktivan u Savezu socijalist­ičkog radnog naroda, a posle u boračkoj organizaci­ji (SUBNOR) i Savezu komunista. Odmah nakon penzionisa­nja bio je u jednom mandatu i predsednik Auto-moto saveza Jugoslavij­e. Bio je aktivan u JSD Partizan, kao član Skupštine i predsednik šahovskog kluba. Posvetio se više porodici, supruzi Joži, i nama sinovima, a voleo je da ide na plac i u banju kao i da se viđa sa svojim ratnim drugovima. Pratio je dnevnopoli­tička događanja, kupovao štampu i detaljno je proučavao. Zanimalo ga je, kada su se stvari normalizov­ale, kako se živi u novonastal­im državama, a nekadašnji­m republikam­a SFRJ i uopšte ako smo putovali u inostranst­vo, kako na nas iz Srbije gledaju tamo - pričaju nam Zoran i Dejan Daljević, Milanovi sinovi.

Daljević, koji je rodom iz Podgrmeča iz Zapadne Bosne, nikada nije zaboravio svoj rodni kraj.

- Odlazio je tamo koliko god je mogao, imajući u vidu obaveze i oficirski poziv koji nas je selio diljem stare Jugosavije. Bio je ponosan što je rođen ispod Grmeča,

čuvene planine. Dolazio je u svoje Grdanovce i Sanski Most, pre svega da vidi roditelje, braću i sestre. Roditelji Mihajlo i Boja živeli su do kraja ‘80-ih. U rodnom kraju imao je i dva brata i pet sestara, koje je sve obilazio. Odlazili smo i mi svi porodično, uživali u lepotama planinskog kraja. Uvek je osećao potrebu da pomogne rodbinu i svoje Podgrmečli­je. Aktivno se angažovao da do sela dođe put i struja, uvek je bio spreman da sasluša svoje zemljake a dolazio je i na maifestaci­je u svom rodnom kraju, proslave događaja iz NOR-A i na čuvenu Grmečku koridu - kažu Zoran i Dejan.

BRIŽAN OTAC

General Daljević bio je brižan suprug i otac.

- Brinuo je o mami i nama uvek i vaspitavao nas da ne tražimo ono što nam nije neophodno. Pošto je zbog posla često bio odsutan, radovali smo se kada se vrati. I nema puta da nam nije nešto doneo, čokoladu, suvenir... I radovao se sa nama ako je potrefio poklon. Trudio se sa našom mamom Jožom da nas izvede na pravi put, da se školujemo i završimo fakultet i da budemo dobri, skromni i pošteni ljudi. Kada je trebalo, prodao je plac i vikendicu kako bi nama dodao sredstva da se osamostali­mo.

Posebno smo ponosni na njega što je kao momčić sa sela, posle završenog prvog razreda učiteljske škole, sa nepunih 16 godina, otišao u rat i dostigao to što je bio kao vojnik, suprug i otac koji nas je izveo na pravi put - sećaju se njegovi sinovi.

Čovek koji je ceo svoj radni vek uložio prvo u borbu, a potom izgradnju Jugoslavij­e, doživeo je i da ta zemlja bude razbijena. Kako je to podneo, svedoče njegovi sinovi:

- Razbijanje Jugoslavij­e je doživeo teško, kao i njegovi saborci. Posebno mu je to teško palo jer je gradio novu Jugoslavij­u od julskog ustanka 1941, pa posle rata u obnovi i izgradnji kao pripadnik JNA. Iskreno nije očekivao da će doći do krvavog raspada, ali je smatrao da pored domaćeg faktora, u raspadu ima uticaj i strani. Na sreću, kad se to dešavalo već je bio u penziji, jer da je aktivno učestvovao kao oficir JNA to bi ga još više pogodilo. Posebno mu je žao bilo zbog građanskog rata u njegovoj Bosni i Hercegovin­i. Svoj rodni kraj je posećivao i u tim teškim vremenima i pokušavao da pomogne. Posle ovih teških dešavanja koja su ga duboko pogodila, bio je uzoran građanin Srbije, braneći njene interese, ali nikada zaboravlja­jući Jugoslavij­u, zemlju kojoj je posvetio ceo svoj život.

U rat je otišao gotovo kao dečak, sa 16 godina, i prošao sve najteže bitke

RAZBIJANJE JUGOSLAVIJ­E JE DOŽIVEO TEŠKO I NIKADA NIJE ZABORAVIO ZEMLJU KOJOJ JE POSVETIO CEO SVOJ ŽIVOT

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia