Blic

VUK ČELIĆ Šampion s dve diplome

- JELENA MEDIĆ

Vuk Čelić, mladi plivač koji je izborio kvotu za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, studira dva fakulteta - DIF, na kojem je stigao do završne godine, i Poljoprivr­edni, na kojem je brucoš smera doktor veterine.

Plivački tim Srbije za Olimpijske igre 2021. zasad broji troje sportista Čabu Silađija, Anju Crevar i Vuka Čelića, koji je poslednji izborio kvotu za odlazak na najveću sportsku smotru na svetu. Sjajni dugoprugaš je na mitingu u Rimu još prošle godine, u disciplini 800 metara slobodno, ostvario je rezultat 7:53,76, osvojio drugo mesto i za nešto više od pola sekunde nadmašio A normu (7:54,31) za učešće na Igrama.

Vuk, kao i svi, trenutno ne trenira u bazenu, zbog aktuelne zdravstven­e situacije u zemlji uslovljene virusom korona, ali se trudi da ostane u formi trenirajuć­i kod kuće. Ipak, za razliku od većine sportista, Čelić ima dodatne obaveze, a to je učenje. Od toga smo i počeli razgovor za „Blic”.

- Student sam poslednje godine DIF-A i prve godine Poljoprivr­ednog fakulteta, smer doktor veterine, tako da sam ja imao baš dosta da učim i da radim tokom ovog karantina - nasmejao se

Čelić.

Na konstataci­ju da mu je onda sigurno teško da pozavršava sve obaveze, ostao je skroman.

- Mislim da bih mogao i dosta bolje, ali zasad je dobro. Profesori, zaista, imaju dosta razumevanj­a za sve moje obaveze, tako da uspevam nekako sve da izguram. Volim da učim, pa sam odlučio da studiram dva fakulteta, ali još uvek nisam odlučio čime ću se baviti posle plivanja. Videćemo, imam dosta vremena do konačne odluke - ističe 23-godišnji Čelić.

I dok je učio, trudio se da ostane koliko-toliko u formi, ali se nada da bi uskoro mogao i da se vrati treninzima u bazenu.

- Fali mi bazen, fali mi plivanje, ali ne znam koliko dugo još nećemo moći da treniramo u bazenu. Neki pričaju da su plivanje i vaterpolo, uopšte sportovi u vodi, najbezbedn­iji u ovoj situaciji, ali ne znam ništa konkretnij­e o tome. Sva naša velika takmičenja, osim onih u malim bazenima koji se održavaju krajem godine, odložena su, tako da mi nemamo obaveza.

Kako su zbog epidemije virusa korona i Olimpijske igre odložene, Čelić će na svoj debi na ovom najjačem takmičenju na planeti morati da sačeka još godinu dana.

- Za nas nije bilo iznenađenj­e to što sam se ja sa A normom plasirao u Tokio. Bilo mi je drago, to su moje prve igre. Iskreno, ja se nisam mnogo ni razočarao kada sam video da je takmičenje odloženo. Jednostavn­o, ništa nije zavisilo od mene, pa onda nemam ni zbog čega da se nerviram i gubim živce. Ne plašim se ni otkazivanj­a potpunog. Naravno, ne bih voleo da do toga dođe, ali ukoliko se i to desi, onda ću biti spreman da se borim za Pariz 2024. Nije ni to toliko daleko sve vreme se smejao.

O tome da li je njegov krajnji cilj u karijeri zapravo i medalja s olimpijski­h igara, kazao je:

- Uh, pa to ću da zadržim za sebe. Da ne kažem sada nešto pa da se izjalovi. Pobornik sam toga da najintimni­je želje treba zadržati za sebe. Ali evo, da ne bih bio arogantan ili nadmen, kazaću da je cilj plasman u finale olimpijski­h igara. Time bih baš bio zadovoljan - zaključio je Čelić.

 ??  ?? VREME U KARANTINU VUK JE PROVODIO UČEĆI, ČITAJUĆI KNJIGE I TRENIRAJUĆ­I KOLIKO SU MU TO USLOVI U KUĆI DOZVOLJAVA­LI
VUK ČELIĆ JE ISPLIVAO A NORMU ZA OI U TOKIJU 2021.
VREME U KARANTINU VUK JE PROVODIO UČEĆI, ČITAJUĆI KNJIGE I TRENIRAJUĆ­I KOLIKO SU MU TO USLOVI U KUĆI DOZVOLJAVA­LI VUK ČELIĆ JE ISPLIVAO A NORMU ZA OI U TOKIJU 2021.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia