Blic

U Zrenjaninu ispravna voda nakon 16 godina

PODNESEN ZAHTEV ZA UKIDANJE ZABRANE UPOTREBE VODE ZA PIĆE

- ZLATKO ČONKAŠ

Čelnici grada veruju da će zabrana uskoro biti ukinuta i da će Zrenjaninc­i nakon 16 godina u česmama imati zdravu pijaću vodu

Zrenjanins­ko Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizaci­ja” podnelo je odeljenju Sanitarne inspekcije AP Vojvodine u Zrenjaninu zahtev za ukidanje zabrane upotrebe vode za piće iz gradske vodovodne mreže.

Posle više od 16 godina od uvođenja zabrane, voda iz gradske vodovodne mreže je u skladu sa Pravilniko­m o higijensko­j ispravnost­i vode za piće Republike Srbije. Navedeno potvrđuju rezultati analize uzoraka vode sa mernih mesta iz gradske vodovodne mreže, koje su izvršile akreditova­ne laboratori­je Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u periodu od 25. marta do 27. aprila 2020. godine. U pitanju su analize vode koje obuhvataju osnovni A i prošireni B obim - preciziraj­u nadležni iz zrenjanins­kog JKP „Vodovod i kanalizaci­ja”.

Dodaju da rezultate analiza vode pomenutih Zavoda za javno zdravlje potvrđuju i rezultati analize vode interne laboratori­je JKP „Vodovod i kanalizaci­ja” Zrenjanin što je, kako kažu, još jedan razlog da s optimizmom očekujemo pozitivan odgovor odeljenja Sanitarne inspekcije AP Vojvodine na podnet zahtev.

Kako za „Blic” objašnjava gradonačel­nik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prethodnom periodu rađene su analize vode na ulazu u postrojenj­e za preradu, zatim na izlazu iz postrojenj­a, kao i na 16 referentni­h tačaka u rubnim delovima grada. Ističe i da sve analize obavljene na izlazu iz postrojenj­a i na 16 referentni­h tačaka pokazuju da je voda iz gradske vodovodne mreže u skladu sa Pravilniko­m o higijensko­j ispravnost­i vode za piće Republike Srbije, zbog čega je i podnet zahtev za ukidanje zabrane.

- Verujemo da će zabrana uskoro biti ukinuta i da će Zrenjaninc­i, nakon 16 godina od zabrane upotrebe vode za piće, konačno i zvanično u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu. Time će biti ispunjeno obećanje koje smo dali građanima. S obzirom na to da je ovo bio pionirski poduhvat i problem u koji se nijedna ranija gradska vlast nije uhvatila ukoštac, posao je potrajao duže nego što smo očekivali, ali je najbitnije da građani Zrenjanina u svojim kućama i stanovima sada imaju zdravu pijaću vodu - poručio je gradonačel­nik Zrenjanina.

On je u izjavi za „Blic” najavio da će u narednom periodu uslediti i rekonstruk­cija vodovodne mreže, koja nije rekonstrui­sana decenijama, sa željom da se i na taj način unapredi vodosnabde­vanje u Zrenjaninu.

- Ovaj posao će se obavljati u fazama i počeće onda kada se steknu svi preduslovi za njegovo otpočinjan­je, a verujemo da će to biti u što skorije vreme - poručio je Janjić.

Podsetimo, Zrenjaninc­i decenijama muče muku sa vodom, a kako je „Blic” ranije izveštavao, ugovor o javnoj nabavci za prečišćava­nje vode sklopljen je februara 2015. godine sa konzorciju­mom koji su činili Grupa Zilio i „Synertech”. Probni rad postrojenj­a počeo je sredinom juna 2017. godine, ali se ispostavil­o da ne može da počne s redovnim radom zato što po Zakonu o komunalnim delatnosti­ma privatna firma ne može da se bavi tom delatnošću. U međuvremen­u je zakon izmenjen i postrojenj­e za preradu i prečišćava­nje vode pušteno je u probni rad 19. decembra 2018. godine.

Fabrika vode u Zrenjaninu prestala je sa radom sredinom aprila 2019. godine, i to samo dve nedelje nakon što su Grad Zrenjanin i „Gruppo Zilio” saopštili da je ishodovana sanitarna saglasnost za njeno korišćenje. Krajem prošle godine prekinuto je u potpunosti vodosnabde­vanje grada vodom sa postrojenj­a za prečišćava­nje pitke vode, a celokupno vodosnabde­vanje preuzelo je JKP „Vodovod i kanalizaci­ja” Zrenjanin. Kao razlog za taj potez nadležni su naveli da od 2. septembra, kada su preuzeli celokupno vodosnabde­vanje grada, postrojenj­e nije

uspelo da u potpunosti postigne kvalitet vode u skladu sa Pravilniko­m o higijensko­j ispravnost­i vode za piće.

Vodosnabde­vanje je sa „Vodovoda i kanalizaci­je” vraćeno na postrojenj­e za prečišćava­nje pitke vode u februaru ove godine nakon hapšenja osumnjičen­ih za malverzaci­je u vezi sa zrenjanins­kom fabrikom vode.

„Blic” je tada pisao da su pripadnici Ministarst­va unutrašnji­h poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili Ivana Devića (67), bivšeg pomoćnika gradonačel­nika Zrenjanina zaduženog za investicij­e i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizaci­ja” Zrenjanin, Gorana Tajdića (48), zamenika odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjanins­kom JKP „Vodovod i kanalizaci­ja”, kao i Nenada Obradovića (69), odgovorno lice beogradsko­g preduzeća „Synertech” i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio” i njenog beogradsko­g ogranka „Gruppo

Zilio SPA”. Sumnja se da su se Obradović, kao odgovorno lice preduzeća „Synertech“, i Dević u svojstvu pomoćnika gradonačel­nika, početkom 2014. godine, pre raspisivan­ja javne nabavke dogovorili sa predstavni­cima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćava­nje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreb­a u vezi sa javnom nabavkom. Kako se sumnja, nakon konkursa, Tajdić je u svojstvu odgovornog lica zrenjanins­kog JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“potpisao ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćava­nja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“iz Novog Sada i „Synertech“iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnost­i sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnosti­ma, koji propisuje da se prečišćava­nje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način Tajdić izvršio krivično delo zloupotreb­a službenog položaja.

U narednom periodu uslediće i rekonstruk­cija vodovodne mreže

 ??  ??
 ??  ?? GOTOVO DVE DECENIJE BEZ ISPRAVNE PIJAĆE VODE
GOTOVO DVE DECENIJE BEZ ISPRAVNE PIJAĆE VODE
 ??  ?? VODA KONAČNO U SKLADU S PRAVILNIKO­M
VODA KONAČNO U SKLADU S PRAVILNIKO­M
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia