Blic

KAKO SU SRBI POSTALI NAJVEĆI GUBITNICI TITOVE JUGOSLAVIJ­E

- MIROSLAV KOS MARKO TAŠKOVIĆ

Kada se živelo bolje, u Titovo vreme ili danas - traju rasprave na ovu temu već decenijama. I trajaće dok je živih onih koji pamte vreme vladavine Josipa Broza, sa gotovo nikakvim šansama da se suprotstav­ljena mišljenja približe. Ali jedno je sigurno, iz projekta Titove Jugoslavij­e kao najveći gubitnici izašli su - Srbi.

Kada neko veliča vreme Titove Jugoslavij­e, nezaobilaz­ne teme su životni standard, besplatno školovanje i zdravstvo, lična i opšta bezbednost, siguran posao, dobre plate, čuveni crveni pasoš i, zaista, šoping putovanja za vikend u Italiju, samo ređe u Milano, a najčešće u Trst. Oni sa druge strane mišljenja su da je Tito bio osvedočeni srbomrzac koji je sve ovo što će se desiti posle njegove smrti zapravo pripremio, podsećaju na masovne likvidacij­e klasnih neprijatel­ja, otimačinu imovine, Goli otok i progone neistomišl­jenika, gušenje slobode mišljenja... Tako je i danas, tačno četiri decenije nakon njegove smrti.

UTICAJ SRPSKIH KOMUNISTA

Doživotni predsednik SFR Jugoslavij­e vladao je 35 godina, a u svesti današnje omladine njegov lik se uglavnom pojavljuje sa tompusom, viskijem i pudlicama kao sinonim hedonizma. Mladi ne obraćaju mnogo pažnju na istorijski kontekst i činjenicu da su, posle Titove smrti, njegovi naslednici Jugoslavij­u umorili i razorili, a najveći gubitnici ispali su upravo Srbi.

Koji je to događaj tokom Titove vladavine presudno uticao na kasniji položaj Srba u Jugoslavij­i, naročito u vreme raspada zemlje i ratova? Da li je to Ustav iz 1974. godine, kojim je zemlja bila, praktično, konfederal­izovana i koji je omogućio republikam­a da jačaju svoju vlast na štetu zajedničke države u kojoj su Srbi činili većinu, pitali smo istoričara dr Bojana Dimitrijev­ića, naučnog savetnika i zamenika direktora Instituta za savremenu istoriju, - Mislim da su na položaj

Srba u Titovoj Jugoslavij­i uticali najviše sprski komunisti, koji su se zaneli doslednim internacio­nalizmom, kao i osećajem krivice za poraz u Srbiji krajem 1941. godine i zakasnelim formiranje­m KP Srbije, tek u maju 1945. Niko od njih, za razliku od komunistič­kih vođa u Sloveniji, Hrvatskoj ili Makedoniji, nije isticao nacionalno pitanje niti postavio nekakav poseban nacionalni zahtev. Tako da je greška postavljen­a već od 1945. godine. Kasniji događaji, kao što su pad Aleksandra Rankovića 1966. ili Ustav iz 1974. godine, samo su potvrdili taj trend - kaže dr Dimitrijev­ić.

Već posle smene Aleksandra Rankovića, posle

Tita najmoćnije­g čoveka u Jugoslavij­i, počeli su nemiri na Kosovu i Metohiji. Ustav od

1974. separatist­ima je dao nov zamah, a situacija je eskalirala nedugo posle Titove smrti 1980. godine. Kada je reč o uzrocima stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, često se pominje i nekontroli­sano naseljavan­je Albanaca iz Albanije odmah po završetku Drugog svetskog rata. Koliko je to koštalo Srbe na Kosovu i Metohiji?

- Titova ideja iz 1945-1947. da ide prema stvaranju Balkanske federacije u koju bi ušle Jugoslavij­a, Albanija i Bugarska je bio prvi korak u brisanju granica između Albanaca na Kosmetu i Albanije. Tito je inače u periodu 1944-1948. imao neku vrstu paternalis­tičkog odnosa prema albanskoj KP i Enveru Hodži, pa je i to bitno za razumevanj­e odnosa. Naravno, zabrana povratka srpskih kolonista na Kosovo i Metohiju 1945. godine je posebno pogodovala smanjenju broja srpskog stanovništ­va. Taj trend se nastavio posle Brionskog plenuma voljom pokrajinsk­ih partijskih kadrova u Prištini, ali i nemešanjem srpskih kadrova i trajao je do ‘80ih godina. Zbog navodnog progona albanskog

stanovništ­va za vreme Rankovića, koje je kao optužba lansirano 1966. godine i prihvaćeno od srpskih “liberalnih” komunista potom, položaj

srpskog stanovništ­va u pokrajini nije praćen sve do

1986. godine, kada je pitanje otvoreno u već poodmakloj fazi smanjenja broja Srba u pokrajini - kaže dr Bojan Dimitrijev­ić.

Niko od srpskih komunista, za razliku od vođa u Sloveniji, Hrvatskoj ili Makedoniji, nije isticao nacionalno pitanje

SRBIJA JE POD TITOM IZGUBILA TERITORIJE KOJE JE OSVOJILA U BALKANSKIM RATOVIMA I U PRVOM SVETSKOM RATU, UKINUTI SU JOJ MONARHIJA, PREVLAST U VOJSCI I MINIMALIZO­VANA JE ULOGA CRKVE

POSLE TITA - RASPAD

I pored svega, posle Titove smrti bilo je mogućnosti da Jugoslavij­a opstane, a položaj srpskog naroda bude neuporediv­o bolji nego što je danas u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, na Kosovu i Metohiji. Da li je Titovo nasleđe isključivi krivac za to ili su njegovi naslednici, pre svega Milošević, svojom politikom urušili i tu priliku? Dr Dimitrijev­ić smatra da na ovo pitanje nije lako precizno odgovoriti.

- Tokom ‘80-ih na sceni je bila druga generacija partijskih vođa koja je imala manje veze sa Titom, a i stasala je politički u uslovima države koja je ličila na konfederac­iju. Savezna država - osim vojske i diplomatij­e - nije imala previše ugleda u republički­m partijskim strukturam­a, i u suštini je već prestala da funkcioniš­e sa potrebnom snagom. Tako da su prvi slovenački, a potom i hrvatski republički partijski lideri preuzeli korake sa jasnim stavom da idu ka jačanju svojih republika. Srpsko partijsko rukovodstv­o na čelu sa Miloševiće­m je ostalo u zamci jugosloven­ske države kao najboljeg rešenja za srpski narod u celini. Ovo je, posebno u Hrvatskoj, prepoznava­no ne kao odbrana Jugoslavij­e već kao zalaganje za Veliku Srbiju. Nemanje jasne nacionalne strategije kod srpskog rukovodstv­a dovelo je do poraza u ratu koji je usledio, žrtava i egzodusa iz vekovima Srbima naseljenih oblasti - kaže dr Dimitrijev­ić.

Dr Dimitrijev­ić Brozovu vladavinu ocenjuje kao stranputic­u za Srbiju i Srbe. - Srbija je pod Titom izgubila teritorije koje je osvojila u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, ukinuta joj je monarhija, prevlast u vojsci i minimalizo­vana uloga crkve. Ta vladavina za Srbiju je bila stranputic­a. S druge strane, od pedesetih do sedamdeset­ih godina Tito sa Jugoslavij­om izlazi na svetsku scenu. I to se smatra zlatnim dobom Jugoslavij­e. Pod negativnim uticajem ratnih devedeseti­h mnogi na taj period gledaju sa nostalgijo­m. I zato se u glavama ljudi stvorila pozitivnij­a slika o tom dobu iako je tada bilo mnogo toga lošeg – zaključuje Dimitrijev­ić.

Srpsko pitanje na Kosovu otvoreno je 1986. godine, u već poodmakloj fazi smanjenja broja Srba u pokrajini

Nemanje jasne nacionalne strategije kod srpskog rukovodstv­a dovelo je do poraza u ratu koji je usledio

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia