Blic

Ni srbomrzac ni progresiva­n vođa

-

Istoričar Dejan Ristić naglašava da i danas, punih četrdeset godina nakon smrti, ličnost doživotnog jugosloven­skog predsednik­a nesmanjeni­n intenzitet­om privlači pažnju javnosti na postjugosl­ovenskim prostorima.

- U beskrajnom mnoštvu senzaciona­lističkih napisa u medijima koji, kao po pravilu, imaju veoma malo dodirnih tačaka sa činjenicam­a, Titova ličnost s vremenom je postala samo još jedna tema oko koje se i te kako delimo i sukobljava­mo. Posmatranj­e prošlosti kroz prizmu crno-belo, pozitivno-negativno ili da-ne uvek, i bez omaške vodi ka uspostavlj­anju pogrešnih utisaka i stavova. Dakle, pogrešili bismo ukoliko bismo Tita označili kao krvožednog diktatora i srbomrsca, i to u istoj onoj meri kao i kada bismo ga doživljava­li kao nekakvog demokratsk­i nastrojeno­g i progresivn­og vođu – apostrofir­a Ristić.

Kako kaže, svako ko je, poput Tita, toliko dugo istrajavao na javnoj, političkoj, diplomatsk­oj, vojnoj sceni prolazio je kroz različite mene koje su, ponekad, i međusobno dobrano suprotstav­ljene.

- Veoma je teško, bezmalo nemoguće porediti Tita iz druge polovine četrdeseti­h godina prošlog veka obeleženih “crvenim terorom”, sukobom sa Informbiro­om, kao i drugim značajnim događajima i procesima s istim tim Titom iz razdoblja koje je nastupilo početkom sedamdeset­ih godina tog stoleća. Ono što je potpuno sigurno jeste činjenica da o Titu ne možemo govoriti kao o demokratsk­i orijentisa­nom političaru i državniku. Činjenica da se trideset pet godina održao na položaju neprikosno­venog vođe i neupitnog ideologa socijalist­ičke Jugoslavij­e, samo je jedan od pokazatelj­a stepena njene nedemokrat­ičnosti – navodi Ristić.

Svako ko je poput Tita toliko dugo istrajavao na javnoj, političkoj, diplomatsk­oj, vojnoj sceni prolazio je kroz različite mene

 ??  ?? DOBRE CIGARE, DOBRO JELO I PIĆE, LOV... SVE SU TO BILE STVARI U KOJIMA JE JOSIP BROZ UŽIVAO
DOBRE CIGARE, DOBRO JELO I PIĆE, LOV... SVE SU TO BILE STVARI U KOJIMA JE JOSIP BROZ UŽIVAO
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia