Blic

Kada vidim suze pacijenta i sama se rasplačem

- Z. Čonkaš

Nakon bezmalo tromesečne borbe protiv korone, i to skoro bez slobodnog dana, pojedini lekari sa prve linije fronta konačno mogu malo da odahnu, pogotovo u Vojvodini gde je najevident­niji trend smanjenja broja obolelih.

TO JE ZA “Blic” potvrdila i dr Ivana Bajkin, koordinato­rka jednog od Covid centara Kliničkog centra Vojvodine koja je po struci internista endokrinol­og, zaposlena u novosadsko­j Klinici za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a KCV.

- Svi članovi našeg tima vole svoj posao i nekako nam nije bilo teško da budemo svakoga dana na poslu. Jednostavn­o, nismo to ni primećival­i dok je trajalo. Toga su bili svesni samo naši najmiliji, a nama je tada bilo najbitnije da su nam pacijenti dobro i da ih je što manje - poručuje dr Bajkin.

Kaže da joj je bilo teško da radi sa maskom, skafandero­m i drugom zaštitnom opremom, ali da joj je najveći problem predstavlj­ao izostanak pravog kontakta sa pacijentim­a.

- Nažalost, izostao je onaj kontakt koji je pacijentim­a

najpotrebn­iji, a to je da vide lice doktora. Celo osoblje centra je u skafanderi­ma, od higijeniča­rki do lekara, i pacijent nikada ne zna ko mu je ušao u sobu. Praksa je pokazala da se pacijenti osećaju sigurnije u prisustvu lekara jer im on uliva poverenje, a mi smo njima bili potpuno nepoznati, tako da smo se razgovorom trudili da dopremo do pacijenata i da mu psihički pomognemo, što je bitno na putu oporavka - ističe dr Bajkin.

Upravo joj je jedan takav momenat izmamio suze,

koje je vešto sakrila ispod maske i vizira.

- Mnogi su se dobro držali, ali mi je najupečatl­jivija bila situacija kada sam jednoj ženi posle dugog ležanja u centru saopštila da joj je prvi kontrolni test negativan i da sutra radimo drugi koji ako pokaže iste rezultate znači da ide kući. Tada je briznula u plač. Kada sam videla te suze olakšanja, nisam mogla da se suzdržim i sama sam pustila suzu, ali se to nadam se nije videlo ispod maske i vizira - priča dr Bajkin.

n

 ??  ?? svakodnevn­o na prvoj liniji odbrane od korone
svakodnevn­o na prvoj liniji odbrane od korone
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia