Blic

Želimo da nadmašimo uticaj Rusije i Kine

-

RUSKI I KINESKI uticaj predstavlj­a stalan problem i nešto što smo primetili mnogo ranije. Mi želimo da taj uticaj nadmašimo, ali u pozitivnom smislu, kaže za “Blic” ambasador Filip Riker iz Biroa za evropske i evroazijsk­e poslove američkog Stejt department­a.

Govoreći o ponašanju i uticaju Rusije, pa i Kine tokom pandemije virusa korona, on se osvrnuo i na region Zapadnog Balkana. Na pitanje “Blica” da li su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja u Srbiji i da li je on eventualno povećan nakon što je došlo do širenja bolesti Covid-19, Riker je nagovestio buduće pojačano američko interesova­nje za region.

- Mi sve više gledamo na Zapadni Balkan i jugoistočn­u Evropu

kao na koherentan strateški prostor u kojem su ljudi doneli odluku da gledaju ka zapadu i da se uključe u Evropsku uniju. To je slučaj sa mnogim zemljama, poput Severne Makedonije koja se priključil­a NATO, ali koje se nalaze u situaciji u kojoj moraju u isto vreme da se takmiče sa određenim malignim akterima, Rusijom i Kinom. Mi želimo da taj uticaj nadmašimo u pozitivnom smislu - kaže Riker za “Blic”.

Navodi i da SAD veruju da zemlje i narodi Zapadnog Balkana sami odlučuju gde i u koga žele da gledaju, koji su im ciljevi u angažovanj­u.

- Ruski i kineski uticaj su stalan problem, nešto što smo videli i pre. Dezinforma­cije su ključni deo toga, i to je nešto na čemu ćemo i dalje raditi zajedno sa drugim našim partnerima naveo je Riker za “Blic”.

Sa druge strane, specijalni izaslanik Stejt department­a i koordinato­r Globalnog centra za angažman Lea Gabrijel, kaže da pitanje lažnih vesti i dezinforma­cija nije samo regionalno pitanje.

- Ono što smo videli od Rusije je da širi i pojačava štetne dezinforma­cija o krizi Covid-19 širom regiona i širom sveta. I to vidimo takođe kada je reč o Kini. I samo da navedem jedan od najkritičn­ijih ruskih narativa, to su lažne naracije da je Amerika proizvela Covid-19 kao biološko oružje navela je ona za “Blic”.

I ona i Riker govorili su na specijalno­m brifingu koji je organizova­o Biro za odnose sa javnošću američkog Stejt department­a.

Lea Gabrijel je rekla da su

 ??  ?? Zapadni balkan je Za nas strateški prostor, kaže riker
Zapadni balkan je Za nas strateški prostor, kaže riker

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia