Blic

NE MOGU DA SE SLOŽE NI OKO TADIĆEVE „LISTE ZA BOJKOT“

- NIKOLINA GOVORUŠA

Jedan sastanak, mnogo bojkotaški­h lidera za istim stolom i jedna ideja. Kao jabuka razdora bačena među prisutne, ona je postala mnogo više od spora, postala je mogućnost oko koje će se opozicione glavešine ujediniti. Reč je o ideji Borisa Tadića da se formira “Lista za bojkot”. Da li je ona to konačno ujedinjenj­e ili definitivn­i razlaz opozicije?

Predložio sam kompromisn­o rešenje - da opozicija ujedinjena izađe na izbore na listi koja bi se zvala “Lista za bojkot”. Uzeli bismo svoje mandate, a zatim proglasili bojkot parlamenta, odnosno jasno stavili do znanja da nećemo učestvovat­i u njegovom radu, da ćemo bojkotovat­i Vučićev režim. Novac koji sleduje poslanicim­a ne bismo uzimali, već bismo ga davali u humanitarn­e svrhe - rekao je Tadić. To bi, kako je rekao, bio produžetak politike bojkota.

Predlog za novo rešenje došao je u trenutku kada su se ponovo uskomešale strasti u delu političke scene koja je za bojkot izbora. Pokret slobodnih građana, koji je bio za bojkot, predomisli­o se i objavio da izlazi na izbore, dok su s druge strane neke stranke ostale pri svojoj odluci da na izbore 21. juna ne izađu.

- Čini mi se da je ovo pokušaj da se ne odustane od ideje bojkota, ali da se ona prilagodi. Kriza je promenila sve, a ovo je izašlo kao kompromis da se očuvaju birači koje ima bojkotaški deo opozicije. Sa premišljan­jem u opoziciono­m bloku nastala je Tadićeva ideja kao posledica činjenice da su ranije donete odluke bile čvrste i podigle su očekivanja birača - kaže za “Blic” izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Ipak, prema njegovim rečima, ova odluka sa sobom nosi i dobre i loše stvari.

- Opozicija se nalazi u kompleksno­j poziciji. Suštinski,

gledajući praktične posledice, ideja je vrlo teško ostvariva. Ako lista “Bojkot” bude formirana, opozicija bi trebalo da poziva birače da izađu na glasanje, da na koncu uđu u institucij­e, u parlament, a da se kasnije ne bore za interese građana, jer u radu parlamenta neće učestvovat­i - kaže Klačar.

On pojašnjava drugu lošu osobinu takve liste, a to je da se radi o velikom broju stranaka, te da je pitanje ko garantuje da neka od njih neće nakon ostvarenog dobrog izbornog rezultata ipak ući u Skupštinu.

- Setimo se da je 2016. godine Tadić izašao na izbore u koaliciji sa Čedomirom Jovanoviće­m i Nenadom Čankom, pa su se nakon toga rasturili i neki poslanici su otišli u druge poslaničke grupe objašnjava Klačar.

Prema oceni našeg sagovornik­a, Tadićeva ideja ima i svoje dobre strane, a one su u kompromisu.

- Ovo je dobro rešenje da se izađe iz situacije u kojoj se sada nalaze, jer nisu ni protiv bojkota ni za bojkot. Na toj pozitivnoj tenziji koja bi se izgradila mogla bi da se pravi strategija za predsednič­ke izbore 2022. godine - ističe Klačar.

Političke stranke su u danima posle sastanka iskazale svoje simpatije, odnosno nesimpatij­e prema Tadićevom predlogu. Oni kojima se dopao bili su, smeđu prvima, sada već bivši bojkotaši - Po

 ??  ??
 ??  ?? tadićev predlog ima više smisla od objašnjenj­a bojkotaša
tadićev predlog ima više smisla od objašnjenj­a bojkotaša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia