Blic

“SI ĐINPING LIČNO TRAŽIO DA SZO ZATAŠKA PODATKE”

Nemačka obaveštajn­a služba tvrdi u izveštaju Novi bombastičn­i izveštaj tvrdi da je kineski predsednik Si Đinping lično tražio od generalnog direktora Svetske zdravstven­e organizaci­je Tedrosa Adhanoma da “odloži globalno upozorenje” o pretnji Covid-19 toko

- IVANA KEŠANSKI

Nemački “Špigel” je objavio optužbe ovog vikenda pozivajući se na obaveštajn­e podatke savezne obaveštajn­e službe zemlje, poznate kao Bundesnach­richtendie­nst (BND).

- Kineski lider

Si Đinping 21. januara tražio je od šefa SZO Tedrosa

Adhanoma Gebrejesus­a da zadrži informacij­e o prenosu sa čoveka na čoveka i da odgodi upozorenje za pandemiju - navodi BND.

BND procenjuje da je kineska informacio­na politika dovela do toga da je svet izgubio četiri do šest nedelja u borbi protiv korona virusa. SZO je objavio izjavu ubrzo nakon objavljiva­nja šokantnih tvrdnji, nazivajući ih „neosnovani­m i neistiniti­m“.

“Dr Tedros i predsednik Si nisu razgovaral­i

21. januara i nikada nisu razgovaral­i telefonom. Takvi netačni izveštaji odvraćaju i umanjuju napore SZO i sveta da okončaju pandemiju Covid-19. Kina je 20. januara (pre navodnog telefonsko­g razgovora) potvrdila prenošenje novog korona virusa sa čoveka na čoveka. SZO je 22. januara javno proglasila da ”prikupljen­i podaci... sugerišu da se prenos sa čoveka na čoveka odvija u Vuhanu”, navode iz SZO. Ako su tvrdnje nemačkih obaveštaja­ca istinite, to bi ojačalo tvrdnju predsednik­a SAD Donalda Trampa da je SZO “kinocentri­čna”. Još u aprilu je Trampova administra­cija tvrdila da SZO postaje oružje kineske propagande, a predsednik SAD je pozvao zaustavlja­nje finansiran­ja organizaci­je. Prošle nedelje Tramp je pokrenuo novi napad na tu organizaci­ju.

- Svetska zdravstven­a organizaci­ja je katastrofa­lna, ništa od onoga što su rekli nije bilo tačno i oni su kinocentri­čni - izjavio je on za “Foks njuz”.

Odnosi između Vašingtona i SZO kvarili su

se tokom čitave krize

IZVEŠTAJ BND JE USLEDIO NAKON ZVANIČNIKA KOJI IZVEŠTAJA AMERIČKIH

TAKOĐE KRITIKUJU KINU

Si Đinping je 21. januara tražio od šefa SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesus­a da zadrži informacij­e o prenosu sa čoveka na čoveka, tvrde iz BND

nakon što je Tramp uporno optuživao telo da je u dosluhu sa Kinom i da su zajedno sa Pekingom zataškali istinu o pandemiji. Prethodno su američki zvaničinic­i izneli optužbe protiv Kine u kojima tvrde da je namerno čekala sa objavljiva­njem podataka o korona virusu. Obaveštajn­i izveštaj američkog ministarst­va za unutrašnju bezbednost, u koji je uvid imao AP, tvrdi da je Kina prikrila obim epidemije korona virusa i koliko je zarazna bolest, kako bi za sebe obezbedila zalihe medicinski­h potrepštin­a, potrebnih za odgovor na nju. Taj izveštaj kaže da je Peking u januaru ove godine, pre nego što je sa Svetskom zdravstven­om organizaci­jom podelio sve detalje o novom izbijanju korona virusa, drastično povećao uvoz i smanjio izvoz sanitetsko­g materijala.

 ??  ?? Kineske vlasti su pod sve većim pritiskom Zapada Koji smatra da je peking mnoge stvari prećutao ili makar odložio njihovo objavljiva­nje
Kineske vlasti su pod sve većim pritiskom Zapada Koji smatra da je peking mnoge stvari prećutao ili makar odložio njihovo objavljiva­nje
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia