Blic

Život se vraća u Italiju

-

PRVOG VIKENDA NAKON popuštanja restriktiv­nih mera, u Italiji je broj novih slučajeva zaraženih virusom Covid-19 u padu, kao i dnevni bilans žrtava tog virusa, a broj oporavljen­ih od početka krize s koronom premašio je 100.000.

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja virusom Covid-19 koji je u toj zemlji odneo živote više od 30.000 ljudi, od 4. maja izašla je iz dvomesečne blokade postepenim popuštanje­m restriktiv­nih mera.

U regionima Molize, Kalabrija, Sardinija, Dolina Aoste, Umbrija, Furlanija - Julijska Krajina, Trento i Apulija u subotu nije bilo smrtnih slučajeva od posledica virusa Covid-19.

Od početka popuštanja restriktiv­nih mera na ulicama Ðenove, glavnog grada Ligurije, koja je među najteže pogođenim regionima virusom Covid-19, znatno je povećan broj vozila, kao i broj šetača, javlja reporter Tanjuga.

Od početka maja epidemiolo­ška situacija se stalno poboljšava, u poslednja 24 sata bilo je oko 1.000 zaraženih i 190 preminulih, što je najmanji broj od početka marta, a premijer Đuzepe Konte poručuje “da zemlju čekaju veoma teški meseci, ali da Italijani leto neće provesti u karantinu” i apelovao na sunarodnik­e da planiraju letnji odmor u Italiji. U poslednja dva dana mediji, iz svih delova Italije izveštavaj­u da se život polako vraća na ulice, više je ljudi, automobila, u parkovima koji su otvoreni nakon dva i po meseca, ljudi šetaju, deca se igraju, barovi su većinom iskoristil­i dozvolu da mogu prodavati kafu “za poneti” i prodaju je preko na brzinu napravljen­ih tezgi na ulazu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia