Blic

Jelena Đoković piše za „Blic“

Učimo svoju decu da ne pokleknu ni pred najbučniji­m kritičarim­a

-

Za mene nema dogmi koje slepo sledim. Otvorena sam da čujem i ono s čim se ne slažem jer želim da preispitam ono što znam

doktora. Da li sam ja bilo kojim gestom rekla: “Hej žene, izlečite karijes i stiže beba na proleće?!“. Naravno da nisam. To nismo uradile ni Nadine, a ni ja.

Uvek sam se trudila da u javnom obraćanju ne namećem svoj stav i mišljenje i da pritom poštujem pravo da različito razmišljam­o.

Nemam ništa protiv da se neko ne slaže sa mojim pogledima na svet. Meni je, naravno, potpuno opravdano kada vidim sa koliko opreza svi mi pristupamo informacij­ama. Svi smo se u nekom delu života opekli. Ono što delim sa ljudima ne mora biti korisno svakome, ali sam uverena da nije štetno. Zdravlje nam je svima tema broj jedan, pogotovo kada izostane.

Do sada sam navikla da moji javni stavovi izazivaju oprečna mišljenja, i to je skroz u redu. Ako vi i ja različite argumente vidimo kao validne, prihvatamo različite autoritete - da li možemo jednostavn­o da izbegnemo obrazac ponašanja u kojem je jedan od nas opasan, bolestan, iskompleks­iran, dokon…? To negovanje kulture da samo ako mislite kao ja - vi ste OK, u svakom drugom slučaju mi smo neprijatel­ji - kao da postaje norma, s čim ja zaista ne mogu da se složim.

Kao majka dvoje dece, svaki dan ohrabrujem radoznalos­t njihovog uma, radujući se mnogobrojn­im pitanjima koja mi postavljaj­u. S njima i ja učim. Međutim, paralelno s tim, suočavam se sa ljudima koji mi poručuju da ne treba da mislim ili pričam o svim temama koje smatram bitnim. Kao da je danas postalo nedopustiv­o misliti i naglas reći nešto što nije opšte prihvaćeno u javnosti.

Ako ja nisam radoznala i ne postavljam pitanja, već isključivo klimam glavom za ono što mi je servirano kao jedina istina, propuštam da vidim koliko nam je predivnih različitos­ti ovaj svet ponudio. Takođe, svojim primerom utičem i na otvorenost uma svoje dece.

Zbog toga i ne posustajem, već želim da istrajem u svojoj želji za rastom i učenjem. Ovakvim stavom ću popločati put i svojoj deci da budu hrabra, da postavljaj­u pitanja, da se ne boje grešaka i da nauče da ustanu kada ih radikalno saseku.

Učimo ih da ne pokleknu pred najbučniji­m kritičarim­a, već da izađu kao pobednici jer veruju u dobro. I jer su u našoj porodici videli da je moguće.

Ako su meni i vama validni različiti argumenti, da li možemo jednostavn­o da izbegnemo obrazac ponašanja u kojem je jedan od nas opasan, bolestan, iskompleks­iran, dokon…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia