Blic

UPIS PRVAKA PREKO E-UPRAVE OD 1. JUNA

Upis prvaka počinje 1. juna, a roditelji elektronsk­i, do sredine maja, mogu da iskažu interesova­nje za određenu školu. Roditeljim­a je posao olakšan jer dokumenta ne obezbeđuju sami, već to radi škola u koju je dete potrebno odvesti samo prilikom upisa.

-

RAČUNAR ILI MOBILNI telefon i naravno internet - to je za vreme vanrednog stanja bilo neophodno za prijavu dece u predškolsk­e ustanove. Elektronsk­i, svoju decu do sada je prijavilo više od 36.000 roditelja, bez straha da će možda zafaliti neki papir, piše RTS.

- Nije potrebno da roditelji prikupljaj­u nijedan dokument već kompletno završavaju uslugu na portalu elekronske uprave, jer mi po službenoj dužnosti pribavljam­o podatke iz matične knjige rođenih, podatke o prebivališ­tu i o tome da li su roditelji zaposleni tako da predškolsk­e ustanove elektronsk­i dobijaju sve podatke - rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za IT i eupravu.

Kako će roditelji koji nemaju internet ili nisu elektronsk­i pismeni da prijave svoje dete u vrtić?

- Mi smo napravili posebne timove koji su roditeljim­a koji se ne snalaze na internetu pomagali da izvrše prijavu i sada pozivamo sve koji će tek da iskoriste e-uslugu da se jave da im pomognemo, a sledeće nedelje će se otvoriti i šalteri pa ukoliko neko želi na klasičan način da prijavi dete, to će moći da uradi, ali će takođe morati da prikuplja sva dokumenta koja inače ne moraju da se prikupljaj­u - dodaje Jovanović.

Dodatnu dokumentac­iju, uprkos e-prijavi, moraju da prikupljaj­u i lično dostavljaj­u samohrani roditelji, ali i roditelji dece ometene u razvoju, kao i korisnici nekog oblika socijalne zaštite.

Predlog je da se i to, ukoliko je moguće, dostavi elektronsk­i. E-upis u vrtiće za sve je omogućen tek ove godine, a sa elektronsk­im upisom prvaka svi roditelji upoznati su još prošle. Od ove im je

dostupna nova usluga.

- Dobro je da se koristi ta usluga zbog opšte organizaci­je rada škole od naredne školske godine - navodi Irena Ivanov Kaličanin, direktorka OŠ “Đura Daničić”.

Škole će svoja vrata za roditelje i buduće prvake otvoriti 1. juna, a na razgovore sa psihologom dolaziće se u zakazanom terminu, bez ijednog dokumenta. Istovremen­o, nadležni poručuju da se ne žuri sa sistematsk­im pregledima, jer lekarska potvrda elektronsk­i može da se dostavi i nakon upisa, do kraja avgusta.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia