Blic

Ilić: Egzistenci­jalni izazov za muzičare

- Tanjug

KAO NACIJA KOJA slavi svoj nacionalni i kulturni identitet, nikako ne smemo dozvoliti da svi pojedinci, umetnici, izvođači i stručnjaci u kulturi ostanu na marginama egzistenci­je jer su oni nosioci tog identiteta, poručuje dirigent Ivan Ilić, predsednik Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike.

Proteklih skoro 50 dana nije bilo javnih okupljanja, pa samim tim ni javnih nastupa u realnim prostorima, a to je osnovna delatnost muzičara i drugih umetnika izvodjača, zato, kako ističe Ilić, ova situacija se ne odnosi isključivo na muzičare, već i na mnogo širi krug izvođačkih umetnosti.

- Samim tim, a ovo se naročito odnosi na muzičare koji nemaju stalno zaposlenje već deluju kao samostalni umetnici, ili samostalni izvođači, njihova egzistenci­ja je dovedena u pitanje. U našoj zemlji, kao i u većem delu regiona, zarade umetnika koji nastupaju u lokalima i ugostitelj­skim objektima ionako su na ivici poštovanja i realne egzistenci­je - smatra dirigent.

On navodi da ništa bolja situacija nije ni u koncertnim salama, sa izvođačima umetničke muzike, a velike otvorene scene i festivali su aktivni većim delom tokom kasnog proleća, leta, nešto manje tokom jeseni, a uticaj na to će se tek osetiti.

- To nas sve upućuje na realnost da umetnici koji nisu zaposleni u nekim institucij­ama kulture, obrazovanj­a ili medijskim kućama trenutno nemaju izvore prihoda. Ovo predstavlj­a ozbiljan društveni, ekonomski i egzistenci­jalni izazov sa kojim bi država morala hitno da se pozabavi - kaže Ilić.

n

 ??  ?? Umetnici koji nisu zaposleni U nekim institucij­ama kulture, obrazovanj­a ili medijskim kućama trenutno nemaju izvore prihoda
Umetnici koji nisu zaposleni U nekim institucij­ama kulture, obrazovanj­a ili medijskim kućama trenutno nemaju izvore prihoda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia