Blic

Psiholog OD NAJRANIJEG UZRASTA UČITE DECU DA BUDU NESEBIČNA

Da bi dete na vreme i lako naučilo da igračke i stvari deli sa drugima, od najmlađih dana mu je potreban dobar uzor u kući.

- RADMILA NIKOLIĆ

Deca najbolje uče preko primera. To znači da roditelji koji su humani i imaju empatiju za druge ljude nemaju problem da tome nauče i svoju decu. Od prve godine deteta treba hvaliti ponašanja koja su humana prema ljudima i životinjam­a, a sankcionis­ati ona koja su gruba i neprijatel­jska. Deca su u ranom uzrastu sklona otimanju i zadržavanj­u za sebe svega što im se sviđa. Potrebno je mnogo strpljenja da nauče da deljenje sa drugima donosi zadovoljst­vo i naklonost – ističe psiholog Svetlanka Knežević.

Kako dodaje, pogrešno je uverenje da su jedinci sebični. Oni mnogo ranije shvate da će biti prihvaćeni od vršnjaka ako dele ono što imaju.

- U porodicama sa više dece nije lako naučiti decu da dele sa drugima.

DETE će POSTEPENO SHVATITI DA JE IGRANJE SA DRUGOM DECOM ZABAVNO

Pri tom, nije dobro kupovati iste stvari svima, treba poštovati individual­ne razlike i potrebu za posedovanj­em ličnih stvari. Tek kad dete ima neku stvar koja je lično njegova, može da nauči da je pokloni. Stvaranje navike poklanjanj­a treba početi od garderobe koju više ne nosi, tražiti od deteta saglasnost, omogućiti mu da ono samo da poklon drugom detetu i hvaliti ga zbog toga. Na većem uzrastu treba podsticati humanost svojim primerom i pričom o radosti poklanjanj­a. Bolje je podsticati dete da pokloni neku svoju stvar nego da kupuje poklon, zato što dete nema svoj novac i to onda rade roditelji. Ukoliko dete ima džeparac onda treba da poklanja svoj novac, a ne da traži od roditelja. Na taj način će naučiti da je poklanjanj­e lep postupak koji donosi radost i onom ko poklanja i onom ko dobija poklon – ističe psiholog.

Nagradite dete svaki put kada deli igračke s drugima. Deljenje će za njega s vremenom i kroz igru od obaveze postati uživanje

 ??  ?? Potrudite se da deca steknu naviku deljenja.
Potrudite se da deca steknu naviku deljenja.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia