Blic

JOVIĆ OSTAJE BEZ TRI MILIONA EVRA

-

Smanjenje se odnosi za narednu sezonu u kojoj bi Luka, ako ostane u Madridu, trebalo da dobije sedam umesto obećanih deset miliona evra.

Povreda Luke Jovića i dalje je glavna tema u Realu koji priprema još jedno smanjenje plata za sledeću sezonu od 30 odsto. Ovo smanjenje bi bilo nezavisno od 10 odsto dogovoreni­h za ovu godinu, a pored igrača, pogodiće i visoke zvaničnike, ali ne i zaposlene u kraljevsko­m klubu kojih je oko 800.

Računica za fudbalere je veoma jednostavn­a: Serhi Ramos i Geret Bejl zarađuju najviše - 14,5 miliona evra godišnje kada se odbiju porezi. Sa novom odlukom oni će morati da se odreknu po 4,35

miliona evra. Jović će, pod uslovom da ostane na “Santjago Bernabeu”, umesto 10 miliona, primati sedam miliona evra po sezoni.

Real godišnje na plate igrača troši oko 283 miliona evra, što znači da bi najtrofejn­iji španski klub mogao da uštedi 85 miliona evra samo od primanja. Sada, postavlja se pitanje da li će fudbaleri pristati na smanjenje ili će tražiti raskid ugovora? Mada, teško je očekivati da bi bilo gde mogli da dobiju više. Čak je i superbogat­i Pari Sen Žermen najavio da namerava da smanji plate svojih zvezda za 50 odsto.

Pre početka pandemije korone, Real je planirao zaradu od 822 miliona evra. Prihodi su podeljeni u četiri glavne kategorije: 161 milion evra se dobija od članarina i ulaznica, 180 miliona od televizijs­kih prava, 109 miliona od prijateljs­kih mečeva u takmičenja u evropskim kupovima i čak 371 milion evra od marketinga. Sve ove cifre su ozbiljno ugrožene. Ako bi Madriđani izgubili samo 20 odsto od planiranih prihoda, što se sada smatra najboljim mogućim scenariom, ostali bi bez već upisanih 165 miliona evra.

Problem je ogroman jer troškovi za sezonu 2020/21. iznose 741 milion evra. Znači, kraljevski klub je pao ispod crte u debeli minus. A novca,

Real godišnje na plate troši neverovatn­ih 283 miliona evra i to je praksa koja će morati da se promeni kako slavni španski klub ne bi bankrotira­o

odnosno dodatnih izvora nema. Muzej na stadionu “Santijago Bernabeu” godišnje poseti tri miliona fanova, a samo ulaznica košta 20 evra. Naravno, muzej je zatvoren, kao i sve prodavnice koje donose 25 miliona evra godišnje.

Ništa bolja situacija nije ni u Barseloni koja, takođe, pušta na sve strane. Za sada, gubitak katalonsko­g kluba će biti između 120 i 140 miliona evra - 50 od prodaje ulaznica i poseta muzeju, 39 miliona evra od TV prava i između 20 i 25 miliona evra od prodavnica.

Španski mediji kažu da će budžet Barselone za narednu sezonu da bude manji za četvrtinu od aktuelnog. Jedno od poglavlja koje će pretrpeti najbolniji rez su plate zaposlenih u klubu. Na početku ove sezone, sa budžetom od 1,047 milijardi evra, klub je planirao da 65 odsto posveti primanjima - to je 680 miliona evra. Za sledeću sezonu na plate će odlaziti 450 miliona evra, odnosno 230 miliona manje.

Nema sumnje da će i Barsa da zahteva od svojih fudbalera da prihvate smanjenje plata za 30 odsto, tako da će Leo Mesi nedeljno umesto 550 hiljada evra sada da dobija “samo” 400 hiljada.

 ??  ?? povređen ili ne, jović će morati da pristane na smanjenje plate u realu za narednu godinu
povređen ili ne, jović će morati da pristane na smanjenje plate u realu za narednu godinu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia