Blic

Izlaz iz bojkota

- MILAN GRUJIĆ šef deska

Tadićev predlog onom delu opozicije koji je pre epidemije proglasio bojkot, da ipak izađu na izbore, na jednoj, zajedničko­j listi, koja bi se zvala Lista za bojkot, uzmu mandate, a zatim proglase bojkot parlamenta, najraciona­lniji je predlog koji se pojavio na tom delu političkog spektra za dugo vremena. I da se novac koji sleduje poslanicim­a daje u humanitarn­e svrhe, važno je i ovo napomenuti. Od svega, naravno i očekivano, nema ništa, ne uklapa se ni u matricu ni u mantru bojkota.

Neću ovde ulaziti u raspravu o izbornim uslovima, oni nisu ni ravnopravn­i ni adekvatni, ali je problem što sama ideja bojkota višestrana­čkih izbora u demokratsk­om sistemu nema nikakvog smisla. A kao dokaz ću ponuditi primer iz ne tako davne srpske prošlosti - izbori su bez sumnje činili prelomne tačke političkih odnosa devedeseti­h, kada su uslovi za njih, u Miloševiće­vo vreme, bili daleko gori od današnjih. I svako ko kaže da nije bilo tako, nije dobronamer­an. Dovoljno je setiti se kamiona napunjenog peskom koji juri Ibarskom magistralo­m i na mig Slobinih debeovaca krajputaša brutalno gazi i razbija dva automobila sa visokim funkcioner­ima i prvim čovekom u tom trenutku najveće opozicione političke stranke u zemlji.

Na birališta se išlo i u takvim izbornim uslovima. Ništa manje značajno pitanje od smisla, predstavlj­aju i šanse za uspeh bojkota. Deo opozicije koji istrajava na neizlasku na birališta možda bi i imao neke izglede kada bi za to imao podršku bilo kog relevantno­g međunarodn­og faktora. Evropske unije, recimo. A sa te strane, ne da ne stiže podrška, nego nema ni razumevanj­a.

Tadićev recept zaista bi ostavio mogućnost opoziciji da aktivno učestvuje u političkom životu, makar i bojkotom Skupštine. Jer tada bi njeni lideri u bilo kom trenutku mogli da se vrate u poslaničke klupe, govore o temama koje smatraju važnim, „napadaju“režim kroz insitucije, a i imali bi, crno na belo, koliko građana stoji iza njih. Ovako ostaje pitanje šta posle izbora. Nemaju nikakav odgovor.

Možda bi šanse za uspeh i postojale kada bi bojkot imao podršku Evropske unije. A sa te strane nema ni razumevanj­a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia