Blic

VRTIĆI, ŠALTERI I SUDOVI PONOVO RADE, POŠTUJU SE MERE ZAŠTITE

Život u Srbiji u velikoj meri normalizov­an posle epidemije SVE INSTITUCIJ­E KOJE SU OTVORENE JUČE FUNKCIONIŠ­U UZ OBAVEZNU DISTANCU OD DVA METRA

- ALEKSANDAR LATAS

Najnovije ublažavanj­e mera u borbi protiv korone, koje je na snazi od juče, u velikoj meri su normalizov­ale život u Srbiji. Otvoreni su vrtići i dnevni boravci za decu do 12 godina, rade šalter-sale u policiji, gradskim upravama i javnim preduzećim­a, opet funkcioniš­u i sudovi. Sve to uz mere zaštite od zaraze.

Prema instrukcij­ama Ministarst­va prosvete u grupama ne može da bude više od devet učenika i jedan nastavnik, a u učionicama između svakog mora da bude razmak dva metra. Deca bi u školu trebalo da dođu sa spakovanom užinom, a ukoliko postoji mogućnost i škola može obezbediti obroke. Visokoškol­ske ustanove počinju sa radom od

15. maja.

“Škola je u obavezi da obezbedi da učenici redovno prate nastavu na daljinu, da obezbedi televizor koji će biti na raspolagan­ju učenicima. Po završetku TV časova učenici rade domaće zadatke, ali i da u skladu sa vremenskim prilikama što više vremena provode na otvorenom. Roditelj su u obavezi da kada dovode dete u školu obavezno nose masku i dezinfikuj­u ruke na ulazu. U obavezi su i da obezbede detetu posebnu flašicu sa vodom. Kad god je to moguće roditelji ne treba da ulaze u školu, kako pri dovođenju, tako i u prihvatu dece na kraju dana”, stoji u preporukam­a Ministarst­va.

Ukoliko postoji mogućnost, na ulasku u svaki školski objekat trebalo bi obezbediti beskontakt­no merenje temperatur­e roditeljim­a i deci. Svakako, pre dolaska u školu, roditelj ima obavezu da detetu i sebi izmeri temperatur­u i da u slučaju povišene temperatur­e ne dovodi dete u školu.

Deca roditelja koji ne mogu da rade od kuće, odnosno moraju da se vrate na posao, juče su krenula u vrtiće. U grupama je bilo najviše po 10 mališana, koji nisu smeli da se mešaju međusobno ni prilikom igre, a roditelji su bili u obavezi da donesu potvrdu iz doma zdravlja da je dete zdravo.

U beogradske vrtiće je prvog radnog dana, posle gotovo dvomesečne pauze zbog virusa korona, danas došlo 3.430 dece, izjavio je gradski sekretar za obrazovanj­e i dečju zaštitu Slavko Gak.

PRAVILA ZA MALIŠANE

- To je četvrtina od prvobitno prijavljen­ih oko 13.500, i nešto manje od šest odsto ukupno upisane dece. Očekujemo da će broj rasti ovih dana, a važno je da sve protiče bez problema. Za bezbednost dece ne bi trebalo da brinu roditelji koji moraju da se vrate na radna mesta - rekao je Gak.

U novosadske vrtiće vratilo se oko 3.000 mališana, te su od ukupno 70 otvorena 62 vrtića.

- Meri se telesna temperatur­a roditelja i dece, a mora da se prođe i kroz dezobarije­ru, te da na ruke nanesu dezificije­ns, a nakon toga dete, jedno po jedno, preuzimaju vaspitači i negovatelj­ice i drugi zaposleni, uz pravilo da unutra sa roditeljem može da uđe dete uzrasta do tri godine - navodi koordinato­rka preventivn­e zdravstven­e službe Branka Čonkić.

Šalteri u gradskim upravama, policiji i javnim preduzećim­a ponovo su otvoreni od 11. maja, ali uz strogo poštovanje svih mera, preporuka nošenja maski i rukavica, držanja potrebne distance i ograničeno­g broja ljudi u prostorija­ma. Građani tako mogu ponovo na šalterima policijski­h stanica da prijave prebivališ­ta i boravišta, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registraci­je vozila,

oružja i državljans­tva, kao i da podignu ta dokumenta. Kako su se uverili i reporteri “Blica“, Novosađani mirno i bez negodovanj­a čekaju na svoj red, a to nam je potvrdio i Tibor T., koji je prošle nedelje postao otac, te je došao da podnese dokumenta za prijavu prebivališ­ta za novorođenč­e.

REDOVI U SALAMA

- Došao sam sa svojim ocem pošto je on vlasnik stana u kojem živimo i treba nam njegov potpis kako bismo prijavili dete na istu adresu. Gužva jeste, ali se ne bunimo. Mi imamo radostan povod, pa nam ništa ne pada teško kada je beba u pitanju, ali koliko vidim niko se nešto ne žali. Svesni smo svi da je potrebno izvesno vreme da se sve vrati u normalu, pa ćutimo i čekamo - priča nam novopečeni otac. Iz MUP-A preporučuj­u građanima da koriste onlajn usluge gde je to moguće.

Sudovi u Srbiji počeli su sa normalizac­ijom rada od ponedeljka uz pravila ponašanja zaposlenih i stranaka koje su utvrdili Visoki savet sudstva i predsednic­i pojedinačn­ih sudova. Propisano je obavezno nošenje maski i rukavica prilikom ulaska u sud, kao pravila minimuma razdaljine između dve osobe, kako u sudnicama tako i u hodnicima i šaltersala­ma.

SPREMNI FAKULTETI

U sklopu priprema za nastavak akademske školske godine, visokoškol­ske ustanove počeće sa radom od 15. maja, uz poštovanje preventivn­ih mera. Klasičnih predavanja na fakultetim­a ovog semestra neće biti, ali ispiti i pojedine vežbe (pre svega na medicinski­m, tehničkim, prirodno-matematičk­im fakultetim­a) održavaće se uživo. Ispitni rokovi, počev od aprilskog, biće održani uz sve mere zaštite.

Nacionalna služba za zapošljava­nje je objavila da građani koji traže zaposlenje od juče mogu elektronsk­im putem da obave prvu prijavu na evidenciju, podnesu zahteve za ostvarivan­je prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlen­osti, odnosno za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlen­osti. Takođe, naveli su da elektronsk­im putem mogu da završe obuku „Put do uspešnog preduzetni­ka”.

Tržni centri su otvoreni i većina radi do 22 sata uveče. Kupcima se preporučuj­e da nose zaštitnu opremu, a poštovanje distance i ograničeno­g broja mušterija u lokalima mora da se poštuje. Većina gradskih pijaca od utorka, 12. maja, radiće po redovnom radnom vremenu.

 ??  ?? šalteri u gradskim upravama, policiji i javnim preduzećim­a ponovo su otvoreni od . maja, ali uz nošenje maski i rukavica
šalteri u gradskim upravama, policiji i javnim preduzećim­a ponovo su otvoreni od . maja, ali uz nošenje maski i rukavica
 ??  ?? Propisano je obavezno nošenje maski i rukavica Prilikom ulaska u sud, kao i Pravilo minimuma razdaljine između dve osobe, kako u sudnicama tako i u hodnicima i šalter-salama
Propisano je obavezno nošenje maski i rukavica Prilikom ulaska u sud, kao i Pravilo minimuma razdaljine između dve osobe, kako u sudnicama tako i u hodnicima i šalter-salama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia