Blic

POJAVA NOVIH ŽARIŠTA JE OČEKIVANA

-

Zavoda za javno zdravlje Leskovac, od ukupnog broja obolelih, u samom gradu ima 156 potvrđenih slučaja, u Grdelici 8, Vučju 15, a u naseljenim prigradski­m i seoskim naseljima još 133 slučaja infekcije.

Nekoliko puta do sada pominjao se značajan broj obolelih u leskovačko­j fabrici “Jura”, u kojoj je od početka epidemije registrova­no 57 pozitivnih nalaza, a značajan porast broja obolevanja registruje se od 5. maja. Podsetimo, pre mesec dana čak 200 radnika prve smene ove fabrike odbilo je

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović rekao je da se nazire kraj epidemije, ali je još rano reći kada će to i biti. On je naveo da se ovo neće završiti u maju, nego će biti novoobolel­ih i tokom juna, možda i duže, ali, kaže, epidemija se smiruje, prošlo je najgore i sve mere koje su uvedene dovele su do toga da se broj obolelih smanjuje. - S druge strane, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez. Nema mesta za opuštanje. Može se očekivati ponovni porast broja obolelih ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru - istakao je Stevanović.

On je dodao da je pojava novih žarišta i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstven­i sistem mora biti spreman za svakog obolelog. da uđe u fabričke hale. Oni su zahtevali prekid proizvodnj­e na dve nedelje, jer kako su tvrdili, ima zaraženih radnika.

Prethodno su Gradski zavod za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije preporučil­i rukovodstv­u fabrike da obustavi proizvodnj­u ili da angažuje maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara. Međutim, menadžment “Jure” odbio je da prekine proizvodnj­u i pozvao je radnike da dođu na posao.

Kako je juče rekao epidemiolo­g Predrag Kon, trenutno je 113 pacijenata hospitaliz­ovano u Opštoj bolnici, od čega je 36 radnika “Jure”.

- U Leskovcu je hospitaliz­ovano 113, njih sedmoro čeka rezultat, od toga je 36 iz “Jure” i petoro zdravstven­ih radnika koji čeka drugi test za povratak na posao - rekao je Kon. 

U fabrici “Jura” je od početka epidemije registrova­no 57 pozitivnih, a značajan porast broja obolevanja registruje se od 5. maja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia