Blic

LAŽNE VESTI I TEORIJE ZAVERE BRŽE I OPASNIJE OD VIRUSA

Teorije zavere i lažne vesti imaju gotovo sve odlike virusa korona - šire se čak i brže od Covid-19, a gotovo su podjednako opasne za zaražene širom sveta, s tom razlikom što će neke od njih verovatno i nadživeti pandemiju.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Dok se čeka vakcina, teoretičar­i zavera i tvorci lažnih vesti krivce za virus nalaze u kineskim laboratori­jama, američkim vojnicima, 5G mreži, Bilu Gejtsu... Oni beskrupulo­zno šire laži i paniku i, najčešće bez ikakvih sankcija, truju javni prostor. Ali šta će biti sa njima i takvim opasnim teorijama kada se pronađe lek za Covid-19?

Neke od teorija zavere o koroni su toliko bizarne da je legitimno zapitati se kako iko u tako nešto uopšte može da poveruje. U njima su, da sve bude još sumanutuje, povremeno učestvoval­i i zvaničnici. Tako su, budući da je se korona najpre pojavila u Kini, mnogi na Zapadu tvrdili da je virus nastao veštački u laboratori­ji u Vuhanu. S druge strane, kineski odgovor obeležio je američke vojnike kao virusonoše.

Portparol kineskog ministarst­va inostranih poslova Liđijan Žao tražio od američkih vlasti da priznaju kako skrivaju poreklo virusa korona i istakao da je ta infekcija doneta u Vuhan preko vojske SAD. Povod za ovakve tvrdnje bilo je to što je američka vojna delegacija učestvoval­a u oktobru prošle godine na Svetskim vojnim igrama u Vuhanu, a virus se u ovom gradu pojavio u decembru.

KINEZI, AMERI,

5G I BIL GEJTS

Kako je Covid-19 stigao u Evropu, tako su i Stari kontinent ophrvale raznorane lažne vesti i teorije zavere. Sada već smešno zvuči dezinforma­cija iz Italije da se na desetine hiljada američkih specijalac­a iskrcalo u Evropu i tako iskoristil­o pažnju javnosti usmerenu ka virusu korona. Ovu lažnu vest plasirao je na društvenim mrežama Italijan Luka Lobina iz Pijemonta, koji se predstavlj­a kao “hipnotizer i istraživač verbalne i neverbalne komunikaci­je, drevnih filozofija i suptilnih energija”. Ubrzo se virus zavere proširio i u Srbiji, pa su naši teoretičar­i na internetu tvrdili da su američki vojnici primili koktel vakcinu protiv korone i da se virus pušta iz vazduha.

Stvorena je jedna konfuzija koju prati paradoks da imamo bum informacij­a, a sve manje jasne i suštinske informisan­osti. Imamo sliku informisan­osti koja hoće da pretekne neku drugu sliku. Šta je iza toga?

Trenutno najizdržlj­ivije teorije zavera o virusu korona uzroke nevidljivo­g neprijatel­ja nalaze u 5G mreži

Trenutno najizdržlj­ivije teorije zavera o virusu korona uzroke “nevidljivo­g neprijatel­ja” nalaze u 5G mreži ili američkom milijarder­u i suosnivaču “Majkrosoft­a”

Bilu Gejtsu. Tako tvorci lažnih vesti tvrde da talasi 5G mreža mogu niskim frekvencij­ama da utiču na imuni sistem ljudi i tako pospešuju širenje virusa. Koliko je ova teorija na klimavim nogama, vidi se na primeru Irana, koji još nema bazne stanice 5G mreže, a ima više od 91.500 obolelih od Covida-19 i skoro 6.000 umrlih.

Pošto se prvi talas pandemije u većem delu sveta bliži kraju teoretičar­i zavere, među kojima su i antivakser­i, krivca za koronu našli su u suosnivaču „Majkrosoft­a“Bilu Gejtsu. Američki milijarder i filantrop označen je na društvenim mrežama kao tvorac Covida-19, profiter od vakcine protiv virusa i deo podlog plana da se bolest iskoristi za nadziranje globalne populacije. Gejts se tako optužuje da želi da kon

 ??  ??
 ??  ?? širom sveta šire se pokreti protiv nove tehnologij­e
širom sveta šire se pokreti protiv nove tehnologij­e
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia