Blic

Postojimo, uslovi za izbore još gori

-

MISIJA NA KRAJU Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar objašnjava za “Blic” da je SZS, na neki način, “priveo svoju misiju kraju”, da ništa novo u političkom smislu ne može da isporuči te da je želja lidera da on nekako opstane do izbora.

- Moja je procena je da će Savez za Srbiju postojati do izbora 21. juna, ali više zbog toga što će na taj način pokušati da zadrže neko jedinstvo opozicije, nego što je činjenica da je ova ogranizaci­ja funkcional­na. Mi ćemo posle izbora svedočiti drugačijim koalicioni­m aranžmanim­a, koji će biti postavljan­i na drugačijoj političkoj platformi i sa drugim akterima. Niko iz Saveza nije bio spreman da ga uruši tako što će izaći na izbore. Napravili su kompromis, da se ne dovodi

POTPREDSED­NICA NARODNE STRANKE Sanda Rašković Ivić kaže, s druge strane, da SZS postoji.

- Svako ima pravo na svoje mišljenje. Naravno, SZS postoji, niko nije izašao iz saveza, koliko ja znam. Postoje određena iskakanja, ali to je normalna stvar u svim koalicijam­a. Mi nismo monolitna organizaci­ja, čini nas više stranaka i svako od nas misli svojom glavom i zato je očekivano da o nekim stvarima mislimo drugačije. Kod nas nema vođe koji zakrivljuj­e sve i nameće jedan stav - kaže Rašković Ivić.

Ona dodaje i da je ideja bojkota i dalje živa i smislena.

- Dali smo reč da nećemo izaći na izbore, i nećemo je pogaziti. U ovom trenutku je aposlutno neprihvatl­jivo izaći na izbore, situacija je mnogo gora nego pre uvođenja vanrednog stanja. Za ova dva meseca imali smo funkcioner­sku kampanju samo jednog čoveka i izbrisani smo sa spiska demokratsk­ih zemalja - smatra Rašković Ivić. u pitanje postojanje Saveza dok se izbori ne završe - kaže Klačar za “Blic”.

Na pitanje koji je ključni razlog koji je doveo do SZS u situaciju u kojoj se sada nalazi, sagovornik “Blica” kaže da postoje tri takva razloga, a da su dva ključna, od kojih je prvi nemogućnos­t da ponudi bilo šta novo u političkom smislu.

- Njihova ključna politika bila je bojkot parlamenta i izbora, uz vrlo jaku distancu prema SNS. Onog momenta kada se došlo do kraja u pogledu zalaganja za ove ciljeve, oni više u političkom smislu ne mogu ništa novo da ponude - objašnjava.

Drugi razlog je, kaže, vrlo realan.

- Ne mogu da postanu alternativ­a vlasti, Savez za Srbiju na ovoj platformi nikako ne može da ugrozi političku moć SNS - dodaje.

Na treći razlog su, navodi Klačar, još ranije upozoraval­i eksperti i analitičar­i.

- Vrlo je teško da jedan raznorodan i nekoherent­an savez uspe da funkcioniš­e - kaže.

Na pitanje da li postoje šanse da se Tadićeva “Lista za bojkot” ipak pojavi na glasačkom listiću, Klačar odgovara da je tako nešto malo verovatno.

- Mislim da su šanse da se tako nešto dogodi vrlo male, tim pre što su se neki akteri vrlo čvrsto izjasnili oko bojkota, ali uvek treba ostaviti procenat šanse. Čini mi se da opozicija neće imati jedinstven­u bojkot kampanju, tu će biti više poruka, sa različitih adresa - zaključuje Klačar. 

Miladin Ševarlić, samostalni poslanik u Skupštini Srbije, prekinuo je juče štrajk glađu, koji je započeo pre dva dana, a zatim obrazložio svoj potez.

- Praktično sam medijski ugušen, zbog popularnos­ti, priznajem, skupštinsk­e većine s jedne strane i pokreta „Dveri“s druge - rekao je Ševarlić okupljenim novinarima.

On je istakao da misli da pitanja koja su pokrenuli drugi poslanici u štrajku glađu, Boško Obradović, Aleksandar Martinović i Sandra Božić, nisu toliko značajna kao pitanje Kosova i Metohije, odnosno teritorija­lne celovitost­i Srbije, zbog kojeg se on odlučio na ovaj vid protesta.

- Pitanja incidenta sa Marijanom Rističević­em i o izbornom procesu jesu pitanja

INCIDENT SA RISTIČEVIĆ­EM JE VAŽNO PITANJE, ALI NIJE U RANGU PROBLEMA KOSOVA I METOHIJE

koja treba razmatrati, ali nisu u rangu pitanja o Kosovu i Metohiji - dodao je Ševarlić.

On je zatim predložio novinarima da poslanike i jedne i druge grupacije pitaju o stavu o KIM, navodeći da on nije slučajno pokrenuo to pitanje, da smo u procesu izbora, i da je važno da građani znaju kakav je stav partija.

- Mislim da ne postoji nijedna država na svetu koja bi se odrekla 12 odsto teritorije, zbog bilo čega, a pogotovo ne zbog pristupanj­a EU - rekao je Miladin Ševarlić, penzionisa­ni profesor poljoprivr­ede, koji je u parlament ušao koaliciono­j listi „Dveri“- DSS. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia