Blic

EVROPA SE OTVARA, ALI SE PLAŠI NOVOG TALASA

U Hrvatskoj počela treća faza, otvaraju se škole u Francuskoj, Holandiji

-

Britanski premijer Boris Džonson objavio je plan za izlazak Velike Britanije iz restriktiv­nih mera i upozorio da bi trebalo svi da nose maske za lice u zatvorenom jer će Covid-19 još dugo ostati među ljudima

U zemljama širom Evrope ublažavaju se restriktiv­ne mere uvedene zbog virusa korona, ali se mnogi plaše da će to dovesti do novog talasa zaraze.

UŠpaniji se, kao u mnogim zemljama, ublažavaju mere protiv virusa korona. U nekim delovima zemlje od juče su dozvoljena okupljanja u grupama do deset ljudi, a restorani sa prostorima na otvorenom u njima mogu da uslužuju mušterije uz pridržavan­je mera društvenog distancira­nja.

Broj preminulih u poslednja 24 sata u Španiji najniži je u poslednjih sedam nedelja i iznosi 123, saopštilo je ministarst­vo zdravlja.

Ukupan broj preminulih sada je 26.744, prenosi Rojters.

Broj novih slučajeva virusa korona porastao je za 3.045 na 227.436.

U Francuskoj nastava u osnovnim školama počinje danas, ali sa malim brojem učenika, a prodavnice odeće, knjižare, frizerski saloni i cvećare biće otvorene, dok restorani, bioskopi i barovi ostaju zatvoreni, navodi BBC.

U Belgiji je juče otvoren najveći deo objekata, ali uz mere društvenog distancira­nja, a restorani, barovi i kafići do daljeg će biti zatvoreni.

U Holandiji osnovne škole delimično su nastavile juče sa radom, a biblioteke, fizioterap­eutske ordinacije, škole za obuku vozača i frizerski saloni takođe su ponovo otvoreni.

U Švajcarsko­j nastava u osnovnim i srednjim školama se nastavlja, ali uz manji broj učenika po odeljenju, a restorani, knjižare i muzeji takođe mogu biti otvoreni, mada uz određena ograničenj­a.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, jedan deo ograničenj­a kretanja biće ove sedmice ublažen u Engleskoj, ali će u drugim delovima zemlje na snazi ostati restriktiv­nije smernice.

U Danskoj je dozvoljeno ponovno otvaranje tržnih centara, a u Poljskoj hoteli mogu da nastave sa radom od ove sedmice, mada za strane turiste i dalje važi dvonedeljn­i karantin.

Hrvatska je juče ušla u treću fazu popuštanja epidemiolo­ških mera - škole za deo učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva meseca pauze počinju da rade trgovački centri, kafići i restorani, uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Relaksiran­je mera ne odnosi se, međutim, na ostrvo Brač, gde je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije. Omogućen je i odlazak hrvatskih državljana u inostranst­vo, a stranim državljani­ma ulazak u Hrvatsku zbog ekonomskih interesa ili neodložnih ličnih razloga. Za prelaske granice potrebno je pridržavan­je preporuka i neće se morati u samoizolac­iju nakon ulaska u zemlju.

Ta odluka se, međutim, odnosi samo na države članice Evropske unije jer je u skladu s preporukam­a EU zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritoriju Unije do 15. juna.

U trećem koraku popuštanja mera protiv virusa korona odobreno je okupljanje do 40 osoba umesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostitelj­skih objekata, nacionalni­h parkova i parkova prirode, održavanja proba umetnika i zaposlenih u kulturi u manjim grupama.

Vladinim planom za pokretanje ekonomskih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolsk­ih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s decom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Većina učenika i dalje će učiti preko nastave na daljinu, prenosi Tanjug.

 ??  ?? Ulice su pune ljudi, mnogi se ne pridržavaj­u pravila
Ulice su pune ljudi, mnogi se ne pridržavaj­u pravila
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia