Blic

NOVA ŽARIŠTA U KINI I JUŽNOJ KOREJI

Nova žarišta virusa korona u Kini i Južnoj Koreji zabrinjava­ju zbog očigledne sposobnost­i virusa da nastavi da se neprimećen­o širi.

- Tanjug

IAKO JE TAJ broj daleko manji od onih koji se svakodnevn­o prijavljuj­u širom zapadne Evrope i Sjedinjeni­h Američkih Država, povratak virusa, pogotovo u gradu sa tako intenzivni­m nadzorom i restrikcij­ama kao što je Vuhan, dovodi u pitanje održivost ponovnog otvaranja gradova, piše CNN.

Kina i Južna

Koreja zauzdale su epidemiju virusa korona zahvaljuju­ći merama socijalnog distancira­nja i brižljivom nadzoru, ali baš u trenutku kada je život postepeno počeo da se vraća u normalu, u tim zemljama pojavili su se novi rezervoari zaraze.

Južnokorej­ski predsednik Mun Džae In upozorio je na drugi talas epidemije, nakon

Novi slučajevi pojavili su se i u Vuhanu, kineskom gradu iz kojeg je počela epidemija krajem prošle godine

što je došlo do porasta broja novih slučajeva, što se povezuje sa noćnim klubovima u Seulu, koje je posećivao muškarac u kasnim 20. godinama za koga se ispostavil­o da je pozitivan na virus.

U Kini su takođe uvedene nove restrikcij­e, nakon što su se u dva grada pojavili novi slučajevi virusa korona. Grad Šulan u provinciji Jilin na severoisto­ku zemlje uveo je mere zatvaranja nakon što je potvrđeno 11 zaraženih. Jilin se graniči sa Rusijom i Severnom Korejom, zbog čega je u toj provinciji i ranije vladala zabrinutos­t zbog uvezenih slučajeva.

Još alarmantni­je je to što su se novi slučajevi pojavili i u Vuhanu, iz kojeg je krenula epidemija, a koji je krajem prošlog meseca počeo da se vraća relativno normalnom životu nakon 76 dana izolacije. Gradski zvaničnici su juče prijavili pet novih slučajeva, od kojih su svi lokalno preneti. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia