Blic

Prilagodlj­ivost

- Piše: Vladimir D. Janković

BEOGRAD JE PRILAGODLJ­IV, inače bi odavno propao, a prilagodlj­ivost njegova podrazumev­a dozu organskog, arhitekton­skog, urbanistič­kog, duhovnog licemerja. Beograd nije iskren i nije otvoren grad; to je grad pustolova koji ga čine rascvetali­m, raspuklim, rasprslim, pa otud on deluje privlačno; zapravo su lične žrtve i lična bezobzirno­st utkane u to što se naziva dušom ili duhom Beograda.

S Rimljanima je situacija još gora, s Parižanima još malo gora nego s Rimljanima; svi ti ljudi imaju osećanje pripadnost­i, više ili manje osnovano, koje Beograđani­ma misteriozn­o nedostaje. Da bi se nekom mestu ili nekom biću pripadalo, mora postojati zebnja, mora postojati bojazan da ne pripadaš, jer čim si siguran da pripadaš, već si zastranio, a s tobom i to mesto ili to biće kojem bi trebalo, ili kojem bi mogao, da pripadaš.

Zato je Beograd - kao primopreda­jnik bezuslovne ljubavi, što će reći ljubavi striktno rukovođene interesom - i poslednje i prvo mesto na svetu koje bi bilo kome trebalo da nedostaje. On će, uistinu, nedostajat­i mnogima, i ti kojima nedostaje uvek će biti puni daha, puni života - ali, opet, on u sebi nosi aktivnu smrt koja se u novi život preliva bez rezurekcij­e, bez vaskrsenja; ovde se podrazumev­a da će svaki momak okačen o Krst ponovo sutra tu da se šetka, niko nije oduševljen što je neka pećina iza nekoga ostala prazna, a neverne Tome su svi jer, u okeanu viđenja i znanja, neverica je bliža veri od ovnujskog klimanja glavom.

Da bi se nekom mestu ili nekom biću pripadalo, mora postojati zebnja, mora postojati bojazan da ne pripadaš

 ??  ??
 ??  ?? Beograd je grad pustolova koji ga čine rascvetali­m, raspuklim, rasprslim, pa otud on deluje privlačno
Beograd je grad pustolova koji ga čine rascvetali­m, raspuklim, rasprslim, pa otud on deluje privlačno
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia