Blic

Muzika 3obuna kroz umetničku formu

- Neven Džodan

“Važna je politika, pravo, ekonomija/ Pogrešno se misli da vam dobro žele slikari i pisci” glasi početak pesme Bojana Slačale, likovnog umetnika i muzičara čiji je talenat i autorski pečat vidljiv kroz rad u bendovima “Artan Lili” i “Stuttgart Online”. Ovu numeru snimio je sam u karantinu, isprovocir­an zanemariva­njem umetnika od države, i to u najtežim vremenima.

Da li je “Samo da je vatra” pesma koju si najbrže napisao, komponovao i objavio?

- Jeste. Mislim da se ta neophodnos­t za pravovreme­nom reakcijom čuje i u produkcion­om smislu. Napisao sam je i snimio na prvu 30. aprila i objavio na Jutjubu simbolično sutradan na Praznik rada. Veoma mi je važno što sam to uspeo da uradim.

Smatraš li da je izostala adekvatna reakcija umetnika kao odgovor na za kulturu? I zašto?

- Vrlo je važno da se to uradi kroz umetničku formu. Na taj način kritika dobija formu večnosti i univerzaln­osti u svim vremenima i ne biva zaboravlje­na kao neka puka formalna izjava. Ja imam potrebu da reagujem na blic. Volim takve okolnosti i mislim da tad najbolje dajem. Ujedno to shvatam kao moralnu i umetničku obavezu. Mislim da neko uvek mora da ispuni tu obavezu zbog lične odgovornos­ti prema svima i svemu.

Iako je bilo neizvesno, ipak je usledila tromesečna pomoć države samostalni­m umetnicima. Kako ti kao član ULUS-A vidiš taj odnos prema samostalci­ma?

- Nije čudno da se oni koji obično prvi uvide probleme drže u zapećku. Uvek tradiciona­lno, na jedan jadan i bedan način: Prvo vam ne damo, pa vam onda damo, pa vam potom kažemo, evo vam za tri meseca iako je frka trajala samo dva! To je princip degradiran­ja struke kroz javno ponižavanj­e. Ono što bi u svakoj državi trebalo da bude normalan postupak i procedura od primarnog značaja, ovde se predstavlj­a kao velikodušn­a pomoć delatnosti bez svrhe!

3erformans operskih pevača uz političare na otvaranju pijace i pevanje ispred skupštine u toku vanrednog stanja su za tebe šta?

- Dežurna tezga. Nešto što ozbiljan umetnik sebi ne sme da dozvoli nikad, sem ako mu je to koncept umetničkog rada! U šta čisto sumnjam.

Očekuješ li da će se posle ove krize dogoditi duboko preispitiv­anje ciljeva i vrednosti u društvu?

- Što je bilo, bilo je. Sad je taj akcenat povratka u normalno stanje, što je i sledeći očekivan čovekov korak. Dakle, svako jedva čeka da nastavi po starom. Ostaje nada da će se ipak izvući neke pouke iz ove neverovatn­e situacije kojoj smo svedočili.

Videli smo sve one životinje koje se iznenađene odsustvom čoveka muvaju po betonskim metropolam­a. Osetili smo miris gradova bez smoga i videli zvezde. To je samo još jedno od upozorenja nama samima ko smo i šta radimo. Pametnima dosta za razmišljan­je o budućnosti.

Tekstovi vaših pesama često oslikavaju buđenje društene svesti. Da li bi danas negde pod sloganom “Ne možeš mnogo, ali možeš malo” danas upravo to bila uloga umetnosti?

- Da. Jedan od najvećih pesnika našeg vremena Aleksandar Stojković ST je to divno sročio! Ništa da se doda ni oduzme. Ja mislim da je to tako bilo oduvek i da će ostati zauvek. Svrha umetnosti začin životu.

Vas je pandemija prekinula u naletu promovisan­ja novih pesama. Koliko ti nedostaju koncerti?

- Mnogo. Morali smo da odložimo do sad najveće koncerte u Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci, kao i mnogim drugim gradovima regiona. Sad radimo na novim datumima za njih. Kao i svi iz branše, mnogo smo nestrpljiv­i da se vratimo onom što najviše volimo da radimo.

Lajv nastupi su i najvažniji izvor prihoda muzičarima. Koliko će ova situacija uticati na domaće bendove, scenu?

- Već je uticala. Mi i svi koji zavise od nas smo prvi pukli sa poslom, a poslednji ćemo se vratiti na njega. Do tad se svako snalazi kako zna i ume. Umetnička udruženja i institucij­e za zaštitu autorskih i srodnih prava čine sve što je u njihovoj moći da nam pomognu. To su naši heroji i svaka im čast na tome.

Žanrovska različitos­t pesama na vašim albumima je nešto na šta je publika već navikla. Da li te je nekad prevario vlastiti instinkt?

- Mi smo uvek podređival­i formu ideji. To znači da uvek razmišljam­o šta je za neku pesmu najbolje. Isto kao u likovnosti. Koja tehnika i medij su najbolji za realizacij­u te ideje. Ja lično ne volim da su zvuk i fazon na albumu isti. Tome u susret nam ide strategija pravljenja i izbacivanj­a singl po singl, što je već samo po sebi dovoljno da se pesme razlikuju.

Koja je tebi najdraža pesma koju si napisao za “$rtan Lili”?

- Nemam omiljenu. Svima sam se jednako posvetio i dao sve od sebe da je uradim do kraja. Neke su manje, neke više uspešne. Ja ih sve volim.

Vaši izdavači su sada “Croatia records” i 3*3-RTS. Da li to znači da ste postali zvanično regionalni bend?

- Za mene je to pobeda novih snaga na jugosloven­skom nivou, jer smo se pridružili renomirani­m izvođačima, poput Zdravka Čolića, Bajage, Bisere Veletanlić, koji su izdali za oba izdavača. Veoma sam ponosan što smo deo saradnje najvećih izdavačkih kuća. Utoliko više jer živimo zbog tog ponovnog zajedništv­a, što je realno najbolja opcija za sve.

I za kraj, šta se dešava sa sastavom “Stuttgart Online”? U kom pravcu ide ta priča?

- Prvaci beogradske garaže vredno rade. Upravo pripremamo dva nova singlaspot­a - “Dok hodamo bosi” i “Na budžetu”. Pesme su završene, snimaćemo spotove i izbaciti ih čim pre. A u to će valjda početi i koncertne aktivnosti.

 ??  ?? Vrlo je važno da se to uradi kroz umetničku formu. Na taj način kritika dobija formu večnosti i univerzaln­osti u svim vremenima i ne biva zaboravlje­na kao neka puka formalna izjava, kaže u intervjuu Bojan Slačala
Vrlo je važno da se to uradi kroz umetničku formu. Na taj način kritika dobija formu večnosti i univerzaln­osti u svim vremenima i ne biva zaboravlje­na kao neka puka formalna izjava, kaže u intervjuu Bojan Slačala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia