Blic

OSNOVCI U PETNICI U SEPTEMBRU I OKTOBRU

Ni ove godine, uprkos pandemiji, u Istraživač­koj stanici Petnica neće izostati letnja naučna škola za darovite osnovce iz Srbije, ali će ovaj program biti realizovan u septembru i oktobru, kada epidemija virusa korona bude iza nas. Prijavljiv­anje osnovaca

- P. V

LETNJA NAUČNA ŠKOLA je višediscip­linarni program koji uvodi zaintereso­vane učenike u osnovne metode nauke i istraživač­kog rada. Tokom ovog programa, osnovci mogu da se neposredno angažuju u aktivnosti­ma teorijskog, praktičnog i istraživač­kog karaktera u oblastima astronomij­e, biologije, elektronik­e, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologij­e, matematike, psihologij­e, računarstv­a i svih drugih disciplina koje su zastupljen­e u ISP.

- Cilj ovog programa nije da se nauče činjenice, vežbaju zadaci ili proverava znanje, već da se polaznici upoznaju sa principima i osnovnim metodama istraživan­ja i da se podstaknu da kritički razmišljaj­u i razvijaju istraživač­ki duh - kaže Nikola Božić, programski direktor u Istraživač­koj stanici Petnica.

Prilikom organizaci­je ovog programa, Petnica ima u vidu učenike koji trenutno pohađaju sedmi razred i koji pokazuju visoku sklonost i zaintereso­vanost za nauku i istraživač­ki rad.

- Kandidati treba da budu spremni na odvajanje od roditelja i poznatog okruženja, kao i na rad i druženje sa vršnjacima koje do tada nisu imali prilike da sretnu. Ocene i nagrade sa takmičenja ne predstavlj­aju bitan kriterijum za izbor kandidata. Vrlo je važno da učenici budu lično zaintereso­vani - objašnjava Božić.

Letnja naučna škola je specijalni program koji Istraživač­ka stanica uspešno realizuje više od 35 godina i koji u sebi kondenzuje neke sadržaje i metode koji se u Petnici primenjuju u programima namenjenim srednjoško­lcima i studentima.

Istraživač­ka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7.500 kvadrata savremenog radnog i boravišnog prostora, stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucij­a za vanškolsko naučno obrazovanj­e mladih. Pored učionica snabdeveni­h savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentaci­onom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom biblioteko­m softvera, bežični internet), odlično opremljeni kabineti i laboratori­je za arheologij­u, fiziku, geologiju, astronomij­u, elektronik­u, hemiju, biologiju i biohemiju. 

Cilj programa je da se polaznici upoznaju sa principima i osnovnim metodama istraživan­ja i da se podstaknu da kritički razmišljaj­u i razvijaju istraživač­ki duh

 ??  ?? kandidati moraju da budu spremni za odvajanje od roditelja
kandidati moraju da budu spremni za odvajanje od roditelja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia