Blic

Više od 200 operacija na KCS, od toga 12 dece

- Zlatko Čonkaš

OKO 200 OPERACIJA tokom epidemije korone urađeno je u Klinici za neurohirur­giju KCS jer najteži pacijenti ne čekaju.

Najteži pacijenti sa tumorima glave, vrata i kičmenog stuba, koji nisu mogli da čekaju, bili su operisani.

- Od momenata uvođenja vanrednog stanja neurohiruš­ka klinika je prestala sa takozvanim elektivnim programom. Međutim, imajući u vidu da je to najveća i jedina klinika na teritoriji Srbije za pojedina stanja iz oblasti neurohirur­gije, morali smo da nastavimo sa operativni­m programom - kaže prof. Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirur­giju KCS, prenosi RTS.

To su pre svega hitna stanja gde odlaganje nije bilo moguće. Sprovođene su ili preko Urgentnog centra ili na neurohirur­škoj klinici. Urađeno je nešto više od 200 operacija, od toga 12 dece. Prioriteti u narednom periodu biće pacijenti koji su do sada čekali na operacije.

nkažu da se u 62 vrtića pojavilo oko polovina od prvobitno prijavljen­og broja od 3.000 mališana, što je znatno manje od ukupno 16.500 dece koja redovno borave u vrtićima.

Ocena je da su se mnogi roditelji snašli oko čuvanja dece, veliki broj njih i dalje radi od kuće, a verovatno je deo njih odlučio i da sačeka pre nego što vrate dete u kolektiv.

Direktorka PU „Radosno detinjstvo“Marijana Popov kaže da je prijem dece i njihov boravak prošao mnogo bolje nego što su očekivali i da se roditelji pridržavaj­u mera zaštite i preporuka.

Ona je dodala da nema zabeleženi­h slučajeva zaraze virusom korona.

Popov je preciziral­a da su u tri slučaja vratili decu kući zbog povišene temperatur­e, ali da to ne mora da znači da je u pitanju virus korona, jer mališani mogu imati višu temperatur­u iz raznih razloga.

I u beogradske vrtiće prve nedelje po otvaranju nakon dvomesečne pauze došlo je malo dece, svega 3.430 mališana, odnosno četvrtina od prvobitno prijavljen­ih oko 13.500 dece, i nešto manje od šest odsto ukupno upisane dece.

Inače, završetak konkursa za upis dece u beogradske vrtiće je danas, a za 17 predškolsk­ih ustanova, na isto toliko beogradski­h opština pristiglo je više od 18.000 zahteva u prvih nekoliko dana.

Prioriteti u narednom periodu biće pacijenti koji su do sada čekali na operacije

Popov je preciziral­a da su u tri slučaja vratili decu kući zbog povišene temperatur­e, ali da ne mora da znači da je u pitanju korona jer mališani mogu imati povišenu temperatur­u iz raznih razloga

n

 ??  ??
 ??  ?? najteži pacijenti nisu mogli da čekaju
najteži pacijenti nisu mogli da čekaju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia