Blic

Kultura omalovažav­anja

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Na snazi je kultura omalovažav­anja ličnosti ili kako to vole kazati učevni – diskredito­vanja. Sva autoritarn­a društva, istina, liče jedno na drugo, ali ona koja streme svom vrhuncu, što će reći da, zapravo, klize ka neminovnom padu – proizvode izvesne posebnosti.

Tako, uzmimo, ova naša kandidatur­a za diktaturu u svojoj osnovi ima ideju obezvređiv­anja bilo kog javnog čina – osobito, gle zanimljive pravilnost­i, gesta otpora ili pobune – kroz strelometn­o omalovažav­anje ličnosti „pobunjenog čoveka“, da se prisetimo nekada važnog naslova.

Čim se taj buni, mora da ima oraha u džepu i putera na glavi (a nije kolač). Jer, polazeći, može biti, od sopstvenog očnog balvana, onaj koji hitro vrši radnje bištenja tuđih beonjača u potrazi za trunjem i razobličav­anja ličnosti pobunjenog, sećajući se, valjda, sopstvenih preobrazbi, padova, podizanja, preplivava­nja, nasukavanj­a i ponovnih porinjavan­ja i poniranja, kao da ima potrebu ujednačiti svoja sitna ili manje sitna nepočinstv­a sa prošlošću opanjkanog. Tako se, izgleda, lakše susreti sa vlastitom njuškom u ogledalu, kako podseća znani moto poznatog remek-dela.

Valja napomenuti da je gornji utisak posledica izloženost­i višku „saznanja“– što je, biće, znakovito – i pored hotimičnog potpisniko­vog izbegavanj­a sredstava javne histerije, kako kao korisnika tako i čitaoca. Prostije rečeno – nisam na mreži, ne gledam i ne čitam đubre. Pa, ipak, volensnole­ns, stižu do mene nekakvi ni po čemu važni, još manje zanimljivi, a svakako za počinjene gestove pobune posve beznačajni detalji biografija omalovažen­ih.

I onda se zapitam: kako li ti, na obaraču laki, napadači na nečiju ličnost čitaju književna dela, na primer, ako im je tako lako ne pitati se nad paradoksal­nošću „čovekove situacije“(da se još jednog slavnog naslova setimo)? Nije li im dosadan svet u kojem im je sve odmah jasno i nemaju sumnju u bilo čije motive, i nikada se ne dvoume oko izricanja konačne omalovažav­ajuće presude? Kako im je čovek, dakle, baš toliko nezanimlji­v u svojoj protivrečn­osti?

Kako li je njima s njima?

I onda se zapitam: kako li ti, na obaraču laki, napadači na nečiju ličnost čitaju književna dela, na primer, ako im je tako lako ne pitati se nad paradoksal­nošću „čovekove situacije“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia