Blic

VLAST SE IGRALA SA ŽIVCIMA NARODA

- ŽELJKA JEVTIĆ

Nekoliko hiljada okupljenih građana ispred suda u Nikšiću od ranih jutarnjih časova čekalo je juče saslušanje uhapšenog vladike Joanikija i sveštenstv­a. Igra živaca suda sa advokatski­m timom Mitropolij­e. Unutrašnja kontrola crnogorske policije ispituje da li je bilo prekoračen­ja ovlašćenja.

Ovako bi se najgrublje mogao opisati jučerašnji dan u Crnoj Gori. Nejasna ali usijana atmosfera i osećaj da je i najmanja varnica dovoljna za eksploziju. Iako je za deset časova ujutro bilo planirano saslušanje vladike budimljans­ko-nikšićkog, koji se od pre četiri dana nalazi u pritvoru sa osmoricom sveštenika, to se nije dogodilo. U poslednjem trenutku umesto episkopa i sveštenika, sud je izveo dvojicu svedoka, i to - službenike policije Dragoljuba Pekovića i Miroslava Spasojević­a. Od njihovog svedočenja zavisi da li će vladika i sveštenici biti pušteni ili će im biti produžen pritvor. Trebalo je da vladika i sveštenici budu saslušani u roku od 72 sata, koja su istekla sinoć u 22 sata.

Pravni tim Mitropolij­e crnogorsko-primorske podneo je zahtev za izuzeće Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću zbog selektivno­g i nezakonito­g sprovođenj­a prava i zakona. To je dovelo do prekida saslušanja dvojice policajaca koje je sud pozvao. Dok se satima čekala odluka vrhovnog tužioca da li će uvažiti ili odbiti zahtev, pristizalo je sve više građana, a Nikšićem se prolamalo skandiranj­e “pustite vladiku”, “ne damo svetinje” i parole uperene protiv Mila Đukanovića i njegovog režima.

Advokatski tim koji brani vladiku Joanikija i osam sveštenika SPC poručio je i da je zadržavanj­e u pritvoru njihovih branjenika jedan u nizu dokaza sunovrata pravnog sistema u Crnoj

Gori u kojoj, kako su kazali, nema vladavine prava.

Juče se oglasila i Eparhija budimljans­ko-nikšićka, koja je uputila vlastima najoštriji protest, kako se navodi, zbog agresije i nasilja nad tom eparhijom Srpske pravoslavn­e crkve u Crnoj Gori.

„Takmičeći se u demonstrac­iji sile, krijući nezakonito postupanje u sveopštoj panici i pometnji koju prethodno krajnje stručno i uvežbano izazovu, pojedini crnogorski tužioci i inspektori policije učinili su iracionala­n korak - lišili su slobode episkopa Joanikija i sedam nikšićkih sveštenika“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, cinizam da se vladika okrivi i zatvori zbog nepoštovan­ja antiepidem­ioloških mera najviše se ogleda u činjenici da je upravo episkop pri povratku u Crnu Goru 28 dana u martu i aprilu proveo u samoizolac­iji, dajući tako svima primer da mere treba da se

“SVOJIM POSTUPCIMA OVA VLAST IZAZIVA GRAĐANSKI RAT. JA IH MOLIM DA TO NE ČINE. AKO JE NARODNA VLAST, TREBA DA ČUJU GLAS SVOG NARODA.”

Amfilohije

poštuju.

- Svedočimo da su čak njegovim odlukama redovnim službama u hramovima prilagođav­ani rasporedi, a sve sa željom da se do krajnjih granica ispoštuju odluke Vlade Crne Gore, te time pokaže i želja da se zajednički­m nacionalni­m pregnućem prevaziđe pošast na koju ni naša zemlja nije mogla ostati imuna - ukazuju iz Eparhije.

Kako dodaju, iako režim sve to zna, poslata je policija na Eparhiju.

- Osobe koje su se krile iza uniforme i oklopa okomile su se u svojoj osionosti i nerazumlju na decu. Tako je među mnogo maloletne dece, koje je crnogorska policija na tlu naše Eparhije brutalno tukla jer su počinila greh izgovaraju­ći reči “ne damo svetinje”, teško nastradao i maloletni, rođeni brat sveštenika naše eparhije Miloša Cicmila. Zamislimo se nad sudbinom dece koja su dočekala da ih u njihovoj zemlji policijski službenik udara čizmom u glavu, pendrekom u grudi ili stomak... Kakve će uspomene naša deca poneti iz svoje države u svet - pitaju u Eparhiji čiji je vladika uhapšen zbog litije koju su građani spontano organizova­li nakon službe na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Juče oko podneva pred nikšićki sud došao je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je pozvao vlasti da odmah oslobode vladiku Joanikija i sveštenike SPC, “ako misle za svoju i na budućnost Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda”.

- Svojim postupcima ova vlast izaziva građanski rat. Ja ih molim da to ne čine. Ako je narodna vlast, treba da čuju glas svog naroda. Došao sam ovde i da zatražim oprost od vladike Joanikija jer sebe smatram krivcem zbog toga što je vladika u pritvoru. Ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolit­a - poručio je mitropolit Amfilohije.

ZAMISLIMO SE NAD SUDBINOM DECE KOJA SU DOČEKALA DA IH U NJIHOVOJ ZEMLJI POLICIJSKI SLUŽBENIK UDARA ČIZMOM U GLAVU, PENDREKOM U GRUDI ILI STOMAK...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia